Adelman van Luik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Adelman van Luik (gestorven in Brescia, omstreeks 1061) was een theoloog en bisschop van Brescia.

Levensloop[bewerken]

De herkomst van Adelman is niet bekend. Er wordt aangenomen dat hij ofwel uit Duitsland, ofwel uit Frankrijk, ofwel uit Luik kwam.

Adelman was reeds onderdiaken in het prinsbisdom Luik toen hij hij artes liberales ging studeren bij Fulbert van Chartres. In 1025 riep de pas benoemde prins-bisschop Reginhard van Luik hem terug naar Luik waar hij actief werd binnen het prinsbisdom. Hij werd scholasticus in de wiskundige wetenschappen (Quadrivium) aan de Luikse kathedraalschool die onder leiding stond van Waso van Luik, de latere prins-bisschop. In 1031 volgde Adelman Wazo op als leider van de kathedraalschool. Zijn belangrijkste leerling was de bekende wiskundige Franco van Luik.

Om onduidelijke redenen verliet Adelman de kathedraalschool en trok zich terug in Duitsland. Hij trok verder naar Lombardije en werd omstreeks 1049 bisschop van Brescia. Als bisschop nam Adelman actief deel aan de kerkhervormingen van die periode.

Adelman was een tegenstander van de opvattingen over de Eucharistie van zijn jeugdvriend Berengarius van Tours die een medestudent was in Chartres. Hij schreef twee brieven hierover aan Berengarius. In de laatste brief geeft Adelman een dogmatische benadering van de kerkleer op de Eucharistie. Deze brieven werden onder de titel De Corpore et Sanguine Domini verscheidene maal gepubliceerd in de 15e eeuw.

Adelman stierf in 1061 en werd in Brescia begraven.

Werken[bewerken]

  • De Viris Illustribus Sui Temporis, gepubliceerd door Jacques Paul Migne
  • De Corpore et Sanguine Domini

Literatuur[bewerken]

  • (de) Johannes LAUDAGE, Adelmann von Lüttich, in: Lexikon für Theologie und Kirche, Band 1, 2006, Sp. 154
  • Adelman van Luik, de eerste opponent van Berangarius van Tours, in: Nederlandsch Theologisch Tijdschrift, 1993, vol. 47, n°2, pp. 89-106
  • (de) Karl WERNER, Adelman von Lüttich,in: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 1. Duncker & Humblot, Leipzig 1875, p. 78.