Ademhalingstechniek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ademhalingstechnieken zijn technieken van bewuster gebruik van de verschillende mogelijkheden van ademhalen. Deze technieken helpen bij activiteiten waar goed ademhalen belangrijk is, in beroepen zoals sprekers, zangers, blazers (muziek) en sporters. Daarnaast worden in oosterse bewegingskunsten, meditatie, en bij verschillende therapieën ademhalingstechnieken gebruikt als methode om tot ontspanning en rust te komen. Bij yoga heet deze leer van de ademhalingstechniek pranayama.

Sportduikers gebruiken ademhalingstechnieken om efficiënt om te kunnen gaan met de beperkte voorraad ademlucht (samengeperste schone lucht in een drukvat). Brandweerlieden leren een ademtechniek om bij zware inspanning met adembescherming een zogenaamde ademcrisis te voorkomen.

Enkele ademhalingstechnieken[bewerken]

Specifieke ademtechnieken voor zangers en bespelers van blaasinstrumenten[bewerken]

  • Ademsteun - dit is een ademhalingstechniek waarbij de grootste druk vanuit het middenrif uitgaat in plaats van op keel en stem. Het vermindert onnodige keelklachten en verbetert de mogelijkheden van de stem- en blaastechniek.
  • Circulaire ademhaling - dit is bedoeld om op blaasinstrumenten noten met vrijwel onbeperkte duur te produceren. Het wordt gebruikt door didgeridoo-spelers.

Zie ook[bewerken]