Adenet le Roi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adenet le Roi in miniatuur

Adenet le Roi (ook Adenès le Roi) (hertogdom Brabant, circa 1240 - circa 1300) was een Franstalig hofdichter en minstreel uit de 13de eeuw.

Levensloop[bewerken]

Dankzij hertog Hendrik III van Brabant kon Adenet van een opleiding genieten en werd hij minstreel aan het Hof van de hertog. Na de dood van de hertog in 1261 bleef hij aan het Hof van Brabant onder Hendrik IV en diens broer Jan I.

Vanaf 1269 vertoefde Adenet aan het Hof van Gwijde van Dampierre, die op dat moment markgraaf van Namen was. Hij was er de koning van de minstreels en noemde zich vanaf dan Adenet le Roi. In het gevolg van Gwijde van Dampierre nam Adenet deel aan de Achtste Kruistocht naar Tunis in 1270. Het jaar daarop keerde hij terug naar Parijs via Sicilië en Italië.

Vanaf dan vertoefde Adenet le Roi in het gevolg van Maria van Brabant, de dochter van Hendrik III. Maria huwde in 1274 met de Franse koning Filips de Stoute en werd koningin. Vanaf 1275 vertoefde Adenet le Roi terug aan het Hof van Gwijde van Dampierre maar verbleef nog regelmatig te Parijs in het gezelschap van de koningin van Frankrijk.

Werken[bewerken]

Voor Maria van Brabant schreef Adenet de avonturenroman Cléomades die uit 18.844 verzen bestond. Adenet schreef op vraag van Gwijde van Dampierre Les enfants Ogier, een verfijnde versie van de chanson de geste Le chevalerie Ogier de Danemarche uit het begin van de 13de eeuw. Verder schreef hij nog Berte aus grans piés, de geschiedenis van Bertrada van Laon, de moeder van Karel de Grote. Er is nog een vierde werk van hem bekend: Buevon de Commarchis.

Triolet[bewerken]

Adenet le Roi gebruikte als één der eersten een triolet, een achtregelig refreindicht dat behoort tot de rondeelfamilie. De oudste nog bekende trioletten zijn te lezen in de werken van Adenet.