Adinkerke Military Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Adinkerke Military Cemetery
Overzicht van de begraafplaats
Overzicht van de begraafplaats
Locatie Adinkerke, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 365
Ongeïdentificeerde slachtoffers 6
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Noel Rew

Adinkerke Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Adinkerke, een deelgemeente van De Panne. De begraafplaats ligt 500 m ten zuiden van de dorpskerk en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Er worden 270 doden uit de Eerste Wereldoorlog herdacht, waaronder 160 Britten, 5 Australiërs en 2 Canadezen, 98 Duitsers en 4 Russen en één Egyptenaar van het "Labour Corps" (arbeidersploegen). Daarnaast liggen er nog 95 doden uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder 54 Britten (waarvan 5 niet geïdentificeerd), 1 Australiër en 40 Tsjecho-Slowaken (waarvan 1 niet geïdentificeerde). De begraafplaats werd ontworpen door Noel Rew en heeft een oppervlakte van 1.144m².

Geschiedenis[bewerken]

Van juni tot november 1917 werd het Britse XV Corps ingezet tussen de kust en Sint-Joris. Een veldhospitaal, het 1st Canadian Casualty Clearing Station, was in juni 1917 in Adinkerke geïnstalleerd, de 24th en 39th Casualty Clearing Stations waren tussen juli en november 1917 aan de Oosthoek (tussen Adinkerke en Veurne) ingericht. In 1918 werden nog 104 Fransen begraven, die na de wapenstilstand naar een andere begraafplaats werden overgebracht.

Ook in de Tweede Wereldoorlog werden hier gesneuvelden bijgezet. Er liggen 95 gesneuvelden uit deze oorlog waarvan de meeste vielen tijdens de gevechten tussen De Panne en Duinkerke in mei en juni 1940 toen zij de aftocht van de British Expeditionary Force naar Duinkerke dekten. De Tsjechische brigade, 4.260 man sterk, verbleef in oktober 1944 in De Panne. Van daaruit nam ze deel aan het beleg van Duinkerke.

Onderscheidingen[bewerken]

  • Francis Dominick Casey en Arnold Jacques Chadwick, beiden Flight Commander bij de Royal Naval Air Service werden onderscheiden met het Distinguished Service Cross (DSC).
  • Henry Laurence Slingsby, kapitein bij de King's Own Yorkshire Light Infantry werd onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • de sergeanten E.O. Leak, F.E. Bewsey, korporaal James Bulloch en de soldaten Arthur Ball, Joseph McNeil en W.E. Tallowin ontvingen de Military Medal (MM). Laatstgenoemde heeft deze onderscheiding tweemaal ontvangen (MM and Bar).
  • Desmond Hayward Sidley Kay en John Colin Mungo Park, beiden Squadron Leader bij de Royal Air Force werden tweemaal onderscheiden met het Distinguished Flying Cross (DFC and Bar).

De begraafplaats werd beschermd als monument in 2009.[1]

Externe links[bewerken]