Admiraal Koeznetsov (schip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag
Admiraal Koeznetsov
Vlag
Admiral Kuznetsov aircraft carrier.jpg
Geschiedenis
Kiellegging 1 april 1982
Tewaterlating 6 december 1985
In dienst gesteld 25 december 1990
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing 61.390 ton
Afmetingen 306.45 m lang,
71.96 m breed,
10.4 m diepgang
Bemanning 1.980
Techniek en uitrusting
Machinevermogen 4 stoomturbines, 200.000 pk
Snelheid 29 knopen
Bewapening 12 × P-700 Granit,
2 × 10 RBU-12000,
4 × 6"Kinzhal",
4 × 2 "Kortik" CIWS,
6 × 6 AK-630 CIWS
Portaal  Portaalicoon   Marine
Soe-33 vliegtuigen op het vliegdek (2008)
HMS Dragon begeleidt de Admiraal Koeznetsov

De Admiraal Koeznetsov (Russisch: Адмира́л Кузнецо́в) is een vliegdekschip van de Russische Marine, waarvan het ook het vlaggenschip is.

Het is het enige actieve schip van de Admiraal Koeznetsov-klasse. Een romp voor een tweede schip in de klasse werd uiteindelijk aan de Chinese Marine van het Volksbevrijdingsleger verkocht en werd door hen uitgebouwd tot de Liaoning.

Geschiedenis[bewerken]

Het schip werd gebouwd door scheepswerf Zwarte Zee in Mykolajiv. De kiel werd gelegd in 1982, het schip werd in 1985 te water gelaten en in 1990 in dienst gesteld. De oorspronkelijke naam van het schip was Riga. Het schip werd te water gelaten als de Leonid Brezjnev en werd tijdens de proefvaarten hernoemd tot Tbilisi om te eindigen met de naam Admiraal Koeznetsov, waarmee de in 1988 in ere herstelde opperbevelhebber van de Russische marine Nikolaj Koeznetsov wordt herdacht.

Vanaf het schip landen en stijgen 24 Soechoj Soe-33-toestellen op, maar het schip heeft ook Kamov Ka-27PL anti-onderzeeërhelikopters, Kamov Ka-27PS SAR helikopters en Kamov Ka-31 verkenningshelikopters aan boord. Het schip is in 2015 aangepast om ook de nieuwe Mikojan-Goerevitsj MiG-29K te laten landen en opstijgen.

Tijdens een bevoorradingsactie in 2009 werd zo'n 300 ton stookolie gemorst ten zuidwesten van Ierland.[1] Tijdens het overpompen van de olie van een tanker naar de Admiraal Koeznetsov ging het mis. De Russen gaven het incident pas na 12 dagen toe en verklaarden dat er ongeveer 20 tot 30 ton olie in zee terecht was gekomen.[1] Door gunstige weersomstandigheden bereikte de olievlek de kust niet.[1]

Inzet bij Syrië[bewerken]

In oktober 2016 voer het schip met acht andere Russische oorlogsbodems door Het Kanaal onderweg naar het Middellandse Zee.[2] Hier zal het ingezet worden in de strijd tegen Syrische opstandelingen.[2] Het is een van de grootste acties van de Russische marine sinds het einde van de Koude Oorlog. Het schip kampt al lange tijd met technische problemen en wordt ook nu begeleid door een sleepboot.[2] Deze kan bijspringen als de motoren van het schip het begeven.

In november 2016 stortte een MiG-29 KR gevechtsvliegtuig van het vliegdekschip neer in de Middellandse Zee.[3] Deze versie van de MiG-29 is ontwikkeld voor operaties vanaf het vliegdekschip. Na het opstijgen van de Koeznetsov kreeg het toestel technische problemen. De piloot poogde terug te keren, maar haalde het niet waarna de MiG in zee stortte.[3] De piloot overleefde het ongeluk en werd opgepikt door een helikopter.[3]

Op 5 december stortte een Su-33 Flanker gevechtsvliegtuig neer.[4] Het toestel keerde terug van een missie in Syrie. Bij het landen op het vliegdekschip brak de vangkabel en de piloot was niet bij machte om het toestel weer in de lucht te krijgen. De vlieger redde zich per schietstoel en verkeert in goede gezondheid.

Op 29 december 2016 werd een wapenstilstand tussen Syrische oppositiegroepen en de regering afgesproken.[5] Als een gevolg hiervan besloot Rusland zijn militaire inzet in het land te reduceren. Als eerste werden de Admiraal Koeznetsov en de daarbij behorende schepen teruggetrokken.[5]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]