Admiraal de Ruijterweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Admiraal de Ruijterweg
Admiraal de Ruijterweg
Admiraal de Ruijterweg
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel West
Algemene informatie
Aangelegd in 1904
Bebouwing woningen
Openbaar vervoer tram, bus
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Admiraal de Ruijterweg is een straat in het Amsterdamse stadsdeel West, tussen de Kostverlorenvaart en de Haarlemmerweg bij Sloterdijk. De straat is genoemd naar de vlootvoogd Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676). De spelling van de Admiraal de Ruijterweg (en ook de De Ruijterkade) is in Amsterdam met een ij, terwijl de naam van de naamgever meestal met een y wordt geschreven. De straatnaam is nog vastgesteld door de gemeente Sloten en pas op 1 januari 1921 lag de straat in Amsterdam.[1]

De Admiraal de Ruijterweg is aangelegd in 1908 langs de in 1904 geopende tramlijn Amsterdam - Haarlem - Zandvoort van de ESM en lag in de beginjaren nog geheel tussen onbebouwde weilanden in de gemeente Sloten. De weg begint bij de voormalige buurtschap de Baarsjes, waarnaar het voormalige stadsdeel De Baarsjes is genoemd. Hier werd de bestaande Tolbrug in 1904 vervangen door de Wiegbrug, waarmee de verbinding met de De Clercqstraat werd gerealiseerd. De Wiegbrug werd in 1988 door nieuwbouw vervangen. Vanaf de Wiegbrug loopt de straat eerst in westelijke richting. Bij de Krommert (vroeger een slootje in deze buurt) buigt de weg af naar het noordwesten. Tot het dorp Sloterdijk werd voor de aanleg van de trambaan en de weg een strook land gebruikt dat het oude slotenpatroon volgde. Deze strook had de gekromde loop die deze weg nu nog kenmerkt. Aan het einde bij de Haarlemmerweg splitst de weg in zich in tweeën, het doorgaande gedeelte naar rechts en een woonstraat (waar tot 1957 de tram naar Zandvoort reed) naar links. Tussen beide gedeelten ligt een kleine groenstrook.

Trams[bewerken]

De nieuwe tramlijn was in smalspoor (1000 mm) uitgevoerd, terwijl de Amsterdamse tram op normaalspoor rijdt. Aanvankelijk reed alleen de ESM, later NZH, over deze weg. In 1927 werd tramlijn 13 vanaf de Bilderdijkstraat via de De Clercqstraat, Wiegbrug en Admiraal de Ruijterweg verlengd naar de Jan Evertsenstraat tot aan het Mercatorplein. Tussen de Wiegbrug en de Krommert, dit is de splitsing met de Jan Evertsenstraat, werd nu, net als op het traject stadinwaarts, een drierailig traject aangelegd. De vrije baan van de Blauwe Tram verviel hier. Op het gedeelte tussen de Krommert en de Haarlemmerweg bleef deze bestaan tot de opheffing in 1957.

Na de opheffing van de Blauwe Tram in 1957 bleef alleen lijn 13 hier over. Op 20 september 1982 verschenen ook de lijnen 12 en 14 op de Admiraal de Ruijterweg, toen de nieuwe trambaan naar Station Sloterdijk werd geopend. Op 22 juli 2018 werden deze vervangen door tramlijn 19.

Forensenwoningen langs de trambaan[bewerken]

De bouw van woonwijken ten westen van de Kostverlorenvaart startte na de ingebruikname van de tramlijn Amsterdam – Haarlem – Zandvoort. Langs deze weg werden vanaf 1908 woningen gebouwd speciaal voor forensen die dan met de tram naar de stad konden reizen. Dit werd Trompbuurt (naar Maarten Harpertszoon Tromp).

Na annexatie van de Gemeente Sloten in 1921 werd door de gemeente Amsterdam de Chassébuurt gebouwd. Tussen 1920 en 1940 kwamen nieuwe stadsuitbreidingen op het grondgebied van de vroegere gemeente Sloten tot stand die nu de wijken De Baarsjes en Bos en Lommer vormen. Nog steeds is duidelijk te zien dat de bebouwing langs de Admiraal de Ruijterweg ouder is (vanaf 1908) dan in de achterliggende buurten (1930-1940).

Aan de straat staat het kerkgebouw De Boom.

Externe links[bewerken]

  1. de Naam van onze straat, J.A.Wiersma 1978