Adobe Inc.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adobe Inc.
Logo
Adobe-hoofdkantoor in San Jose
Beurs NASDAQ: ADBE
Oprichting 1982
Oprichter(s) John Edward Warnock
Charles Geschke
Sleutelfiguren Shantanu Narayen (President & CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten San José
Werknemers 29.239, waarvan de helft in de VS (2 dec. 2022)
Dochteronderneming
Marketo
Producten (Grafische) software
Industrie Software
Omzet/jaar US$ 19,4 miljard (2023)[1]
Winst/jaar US$ 5,4 miljard (2023)[1]
Marktkapitalisatie US$ 273 miljard (18 dec. 2023)
Website adobe.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Adobe Inc. is een Amerikaanse multinationale onderneming in software. Het is opgericht in Delaware en heeft zijn hoofdkantoor in San Jose, Californië.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Adobe heeft zich historisch gefocust op het creëren van multimedia- en creativiteitssoftwareproducten, met een recentere zoektocht naar digitale marketingsoftware. Het bedrijf staat vooral bekend om Adobe Flash, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Acrobat Reader, het Portable Document Format (pdf) en Adobe Creative Suite, evenals zijn opvolger Adobe Creative Cloud.

Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat rond 1 december stopt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Adobe werd in december 1982 opgericht door John Warnock en Charles "Chuck" Geschke, die Xerox PARC hadden verlaten om de programmeertaal PostScript te ontwikkelen en te verkopen. In 1985 gaf Apple Computer een licentie voor PostScript voor gebruik in zijn LaserWriter-printers, wat bijdroeg aan de revolutie op het gebied van desktoppublishing.

Adobe nam in december 2005 softwarebedrijf Macromedia over. Door deze overname voegde Adobe onder andere ColdFusion, Dreamweaver, Flash en Flex toe aan zijn assortiment.

In oktober 2018 werd de marketingsoftwarespecialist Marketo ingelijfd.[2] Adobe betaalde US$ 4,8 miljard en dit was de duurste overname uit zijn bestaan.[2] Marketo biedt een cloudplatform aan dat bedrijven kunnen gebruiken voor hun marketing. Adobe verbreedt hiermee zijn productaanbod.

In 2019 was ongeveer 40% van de werknemers werkzaam in San Jose. In de Verenigde Staten heeft Adobe ook grote ontwikkelingsactiviteiten te Newton, New York, Minneapolis, Lehi, Seattle en San Francisco, en in India te Noida (een voorstad van Delhi) en Bangalore.

In september 2022 maakte Adobe de overname bekend van Figma voor zo'n US$ 20 miljard in contanten en aandelen.[3] Het bedrijf werd in 2012 opgericht door Dylan Field en Evan Wallace en richt zich op productontwerp via internet. Figma helpt ontwerpteams visueel samen te werken en telde toen zo'n 850 medewerkers. Dylan Field, de huidige bestuursvoorzitter van Figma, zou ook na de overname leiding blijven geven aan Figma. Toezichthouders in Europa en het Verenigd Koninkrijk maakten bezwaren en in december 2023 besloten de twee bedrijven de overname te staken.[4] Volgens de afspraken zal Adobe US$ 1 miljard betalen aan Figma als compensatie omdat de transactie niet doorgaat.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige producten Voormalige producten

Lettertypen[bewerken | brontekst bewerken]

Tevens verkoopt Adobe een groot aantal lettertypen, voornamelijk aan de zakelijke markt.

Zie de categorie Adobe Inc. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.