Adobe PageMaker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adobe PageMaker
Adobe PageMaker
Ontwikkelaar Adobe
Recentste versie 7.0.2 
(30 maart 2004)
Status Stopgezet
Besturingssysteem Windows en Mac OS 9
Categorie Desktop publishing
Licentie Propriëtair
Website (en) Officiële website (gearchiveerd)
Portaal  Portaalicoon   Informatica

PageMaker was het eerste desktoppublishing-programma, geïntroduceerd in 1985 door Aldus Corporation, eerst voor de Apple Macintosh maar daarna ook voor de pc. Het steunt op de paginabeschrijvingstaal PostScript van Adobe.

In 1994 werden Aldus Corporation en dus ook PageMaker overgenomen door Adobe Systems. De huidige versie, PageMaker 7.0, verscheen op 9 juli 2001, met sindsdien updates voor beide ondersteunde platforms. Er was kortstondig ondersteuning voor OS/2 (versie 3.01).

Adobe-producten[bewerken]

Veel van de elementen van de GUI waar het programma voor het eerst mee kwam, zijn ondertussen overgenomen in de andere programma's van de Adobe-suite. Adobe richtte zich met PageMaker op de markt eerder tot kleine ondernemingen, terwijl Adobe InDesign meer voor de professionele ontwerper bedoeld is. De opties van PageMaker zijn geschikt voor publicaties zoals nieuwsbrieven voor bedrijven en eenvoudige nieuwssecties van kranten, maar voor lay-outs waar een complexer ontwerp voor nodig is, zoals tijdschriften of gevarieerdere secties van kranten, kan het langer duren om deze te ontwerpen in PageMaker dan in InDesign of QuarkXPress, als het gewenste resultaat hoe dan ook al mogelijk is.

Alternatieven[bewerken]

PageMaker is weliswaar minder krachtig dan InDesign of QuarkXPress, maar is dan ook eenvoudiger om te leren dan deze pakketten en toch krachtiger dan Microsoft Publisher. InDesign is net als Pagemaker een "pagina-georiënteerd" ontwerpprogramma. Dit in tegenstelling tot Quark Express, dat een "object-georiënteerd" programma is [bron?].

Stopzetting[bewerken]

In januari 2004 kondigde Adobe het stopzetten van de ontwikkeling van PageMaker aan. Er werden invoegtoepassingen voor InDesign uitgebracht om gebruikers te helpen met de overgang naar dit pakket.

Externe link[bewerken]