Adolf Bernhard Meyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adolf Bernhard Meyer
A. B. Meyer, 1880
A. B. Meyer, 1880
Volledige naam Adolf Bernhard Meyer
Geboren 11 oktober 1840
Overleden 5 februari 1911
Geboorteland Duitsland
Standaardafkorting Meyer
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Adolf Bernhard Meyer (Hamburg, 11 oktober 1840 - Berlijn, 5 februari 1911) was een Duitse natuuronderzoeker en antropoloog. Op zoölogisch gebied was hij voornamelijk werkzaam als entomoloog, ornitholoog en primatoloog. Hiervoor ondernam hij in het begin van de jaren 1870 uitgebreide reizen doorheen de Indische Archipel, de Filipijnen en Nieuw-Guinea. Hij was van 1874 tot aan zijn pensioen in 1906 directeur van het Königliches Zoologisches und Anthropologisch-Ethnographisches Museum in Dresden, de voorloper van het huidige Museum für Tierkunde Dresden.

Werk[bewerken]

Meyer beschreef en benoemde vele nieuwe diersoorten. Hij beschreef onder meer de vogelsoorten Carola's parotia (Parotia carolae), de wimpeldrager (Pteridophora alberti), de Stephanie-astrapia (Astrapia stephaniae, samen met Otto Finsch) en de zuidereilandtakahe (Porphyrio hochstetteri). Op het gebied van de primaten benoemde hij onder andere het sangihespookdier (Tarsius sangirensis), de Wolfs meerkat (Cercopithecus wolfi) en de tonkeanmakaak (Macaca tonkeana). Verder beschreef hij ook de Schadenbergschorsrat (Crateromys schadenbergi).

Op zijn studiereizen in zuidoost-Azië bestudeerde hij de inheemse volkeren en verzamelde vogels, kevers en vlinders; zijn collectie bevindt zich in het Museum für Tierkunde in Dresden.

Eerbetoon[bewerken]

Een aantal vogelsoorten zijn naar hem vernoemd, waaronder de paradijsvogel Epimachus meyeri (bruine sikkelsnavel) en de honingeter Philemon meyeri (dwerglederkop). Ook de rattensoort Lenomys meyeri, die enkel op Sulawesi wordt aangetroffen, is naar hem vernoemd.

Publicaties (selectie)[bewerken]

  • Abbildungen von Vogel-Skeletten, 1879-1897
  • Unser Auer-, Rackel- und Birkwild und seine Abarten, 1887
  • Säugethiere vom Celebes- und Philippinen-Archipel, 2 delen, 1896-1899
  • The birds of Celebes and the neighbouring islands (met L. W. Wiglesworth), 1898
  • Album von Philippinentypen, 3 delen, 1885-1904
  • Album von Celebestypen, 1889

Externe links[bewerken]