Adolf Frederik II van Mecklenburg-Strelitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adolf Frederik II
1658-1708
Adolf Frederick II, Duke of Mecklenburg-Strelitz.jpg
Hertog van Mecklenburg-Strelitz
Periode 1701-1708
Voorganger nieuw
Opvolger Adolf Frederik III
Vader Adolf Frederik I van Mecklenburg-Schwerin
Moeder Maria Catharina van Brunswijk-Danneberg

Adolf Frederik II van Mecklenburg-Strelitz (Grabow, 10 oktober 1658 - ?, 12 mei 1708) was de jongste zoon van Adolf Frederik I van Mecklenburg-Schwerin en van Maria Catharina van Brunswijk-Danneberg.

Geschiedenis[bewerken]

Na de dood van zijn schoonvader, Gustaaf Adolf van Mecklenburg-Güstrow, in 1695 probeerde Adolf Frederik tevergeefs op te volgen in Güstrow. Pas bij het Vergelijk van Hamburg in 1701, werd met Frederik Willem van Mecklenburg-Schwerin overeengekomen dat de Güstrow-erfenis tussen beiden zou verdeeld worden. Mecklenburg-Schwerin kreeg Güstrow, terwijl Adolf Frederik het vorstendom Ratzeburg, de heerlijkheid Stargard en de commanderijen Mirow en Nemerow kreeg, evenals een vast deel van de erftol van Boizenburg (jaarlijks 9000 daalders). Deze (ver uit elkaar gelegen) gebieden vormden voortaan het deelhertogdom Mecklenburg-Strelitz, dat evenwel nog steeds deel bleef uitmaken van de gezamenlijke Mecklenburgse staat.

Huwelijken en kinderen[bewerken]

Adolf Frederik II was drie maal getrouwd. De eerste keer in 1684 met de dochter van Gustaaf Adolf van Mecklenburg-Güstrow, Maria van Mecklenburg-Güstrow (1659-1701). Met haar had hij de volgende kinderen:

De tweede maal huwde hij in 1702 met de dochter van Frederik I van Saksen-Gotha-Altenburg, Johanna van Saksen-Gotha-Altenburg (1680-1704). Dit huwelijk bleef kinderloos.

De derde maal huwde in 1705 hij met de dochter van Christiaan Willem van Schwarzburg-Sondershausen, Emilia van Schwarzburg-Sonderhausen (1681-1751). Met haar had hij nog twee kinderen: