Adolf II van Schaumburg en Holstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adolf II
1128-1164
Graaf van Holstein
Periode 1133-1164
Voorganger Adolf I
Opvolger Adolf III
Vader Adolf I van Holstein

Adolf II van Schauenburg en Holstein (1128 - 6 juli 1164) was een zoon van Adolf I van Holstein en volgde zijn vader in 1133 op als graaf van Holstein en van Schauenburg.

In 1139 werd hij door Albrecht de Beer, markgraaf van Brandenburg, uit Holstein verjaagd, maar hij werd er spoedig opnieuw geïnstalleerd door hertog Hendrik van Saksen. Adolf kreeg er ook Wagerland bij dat hij met Holstein verenigde. In 1140 of 1144 bouwde hij de stad Lübeck op de Wakenitz, op de resten van de stad Buen, nabij de samenvloeiing van de Trave, de Wakenitz en de Steckenitz, nabij de Oostzee. Lübeck werd spoedig een bloeiende stad, die mee bevolkt werd door de handelaren van Bardewick. De welvaart riep de afgunst op van Hendrik de Leeuw, de hertog van Saksen, die beval dat in Lübeck alleen nog levensmiddelen verkocht mochten worden. Nadat een brand de stad in puin had gelegd, beloofde Hendrik de stad weer te heropbouwen op voorwaarde dat Adolf de handelsrechten aan hem afstond . Met de belofte van vrijhandel werden nieuwe volkeren uit het noorden aangetrokken. Adolf voerde strijd met de Slaven en Vandalen en sneuvelde in 1164 nabij Demmin in Pommeren.

Adolf was gehuwd met Mathilde van Schwarzburg-Käfernburg, gravin van Querfurt, bij wie hij een zoon had, Adolf III van Holstein. Na Adolfs overlijden, hertrouwde zijn weduwe met Hendrik van Orlamünde. Zij regeerden gezamenlijk over Holstein als voogden van de jonge Adolf III.