Adolph Mulder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adolph Mulder
Adolph J.M. Mulder in 1904
Persoonsinformatie
Volledige naam Adolph Joannes Mathias Mulder
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 18 februari 1856
Geboorteplaats ’s-Hertogenbosch
Overlijdensdatum 17 november 1936
Overlijdensplaats Vught
Beroep architect, fotograaf
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Adolph Joannes Mathias Mulder (’s-Hertogenbosch, 18 februari 1856Vught, 17 november 1936) was een Nederlandse architect en bouwhistoricus.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Adolph Mulder was de oudste zoon van de in Antwerpen geboren Joannes Mathias Mulder, ebenist (fijnmeubelmaker) in het atelier van de architect Veneman in ’s-Hertogenbosch. Aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunst te ’s-Hertogenbosch behaalde hij in 1874 twee Rijksmedailles voor bouwkunde en doorzichtkunde. Al vanaf 1870 was hij werkzaam als leerling-tekenaar bij de restauratie van de Sint-Janskathedraal onder leiding van architect Lambert Hezenmans. Samen met Rudolf Redtenbacher verrichtte hij in 1875 opmetingen voor Pierre Cuypers, lid van het College van Rijksadviseurs voor de Monumenten van Geschiedenis en Kunst. In 1878 kwam hij in tijdelijke dienst bij de monumentendienst van dat college en vestigde zich in Den Haag. Vanaf 1881 was hij in vaste dienst bij de afdeling Kunsten en Wetenschappen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

In 1902 werd hij benoemd tot Rijksbouwmeester voor de monumenten. In die functie was hij verantwoordelijk voor het opmeten en inventariseren van een groot aantal monumentale gebouwen in Nederland. Hiertoe introduceerde hij de fotografie, niet alleen als registratiemiddel, maar ook voor de documentatie van wat bestudeerd moest worden. Tevens maakte en beoordeelde hij vele restauratieplannen en zag hij toe op de uitvoering ervan.

In 1918 werd hij onderdirecteur van het Rijksbureau voor de Monumentenzorg. Na een inhoudelijk meningsverschil met de directeur Jan Kalf en een kort ziekteverlof kreeg hij in 1919 eervol ontslag. Vanaf 1923 woonde hij in Vught, waar hij in 1936 op tachtigjarige leeftijd overleed.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie van opmetingen en publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Adolph Mulder bij de Sint Bavokerk te Aardenburg.
Zie de categorie Adolph Mulder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.