Adrar des Iforas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adrar des Iforas
Hoogste punt 890 m
Oppervlakte 250.000 km²
Locatie Kidal, Mali
Adrar en Tamanrasset, Algerije.
Coördinaten 19° 7′ NB, 1° 45′ OL
Adrar des Iforas (Mali)
Adrar des Iforas
Foto's
Een waterbron (guelta) nabij Oubankort in het Adrar des Ifoghas-massief.
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Adrar des Iforas (ook Adrar des Ifoghas; Tifinagh-schrift: ⴰⴷⵔⴰⵔ ⵏ ⵉⴼⵓⵖⴰⵙ; Arabisch: أدرار إيفوغاس) is een bergmassief in de regio Kidal in het grensgebied tussen Mali en Algerije.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Adrar des Iforas-gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 250.000 vierkante kilometer en ligt in het noorden van de Malinese regio Kidal en het zuiden van de Algerijnse provincies Adrar en Tamanrasset. Het gebied wordt gekenmerkt door brede, ondiepe valleien en is bezaaid met stapels geërodeerde granietblokken. De valleien van het massief openen naar de Tamesna-vlakte in het oosten, naar de Telemsi-fosse in het westen, naar het westelijke bekken van de Azaouak-vallei in het zuiden en naar de Tanezrouft in het noorden. Nederzettingen in het gebied zijn: Kidal, Aguel'hoc, Boghassa, Essouk en Tessalit. Andere plaatsen in de buurt van het bergmassief zijn onder andere: Abeïbara, Boughessa in Mali en Timiaouine in Algerije.

Archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is rijk aan archeologische overblijfselen, met name rotstekeningen die jagende mannen en landbouw verbeelden.[1] Het skelet van de Asselar-man (ca. 4450 v.Chr) werd in het gebied gevonden door de franse biologen Wladimir Besnard en Théodore Monod.[2]