Adriaan Geuze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schouwburgplein, Rotterdam

Adriaan Geuze (Dordrecht, 28 oktober 1960) is een Nederlandse landschapsarchitect, en de oprichter en eigenaar van West 8 urban design & landscape architecture BV.

Levensloop[bewerken]

Adriaan Geuze studeerde in 1987 af in Landschaparchitectuur aan de Universiteit van Wageningen. Samen met landschapsarchitect Paul van Beek richtte hij in datzelfde jaar het bureau West 8 urban design & landscape architecture BV. op in Rotterdam. Nadat Paul van Beek in 1994 West 8 heeft verlaten, is West 8 uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met kantoren in New York en Brussel.

In 1990 is hij onderscheiden met de Prix de Rome, categorie stedenbouw en landschapsarchitectuur. Daarnaast heeft hij in 1995 de Maaskantprijs voor jonge architecten uitgereikt gekregen. In 2002 ontving Adriaan Geuze de Rosa Barba First European Landscape Prize, en de Veronica Rudge Green Prize for Urban Design door de Harvard Design School. Recentelijk is hij onderscheiden met de American Society of Landscape Architecture (ASLA) Honor Award in 2009, de AIA Institute Honor Award 2012, en heeft hij de Oeuvreprijs voor de bouwkunst 2011 door het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Architectuur in ontvangst mogen nemen.

In 1992 richtte Adriaan Geuze de stichting SLA (Surrealistic Landscape Architecture) op. Ook werd Adriaan Geuze gevraagd als gastcurator voor de tweede Architectuur Bienale in Rotterdam in 2005 met als thema ‘the Flood’.

Eind jaren 90 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar woningbouw aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, en van 1994 tot 2007 als gastdocent aan de Harvard University. Nog steeds geeft hij met regelmaat lezingen aan universiteiten.

Werk[bewerken]

West 8 heeft onder meer een radicaal concept ontworpen voor de beplanting rond luchthaven Schiphol en een opvallend schelpenlandschap aan de voet van de Oosterscheldekering. Ook was het bureau verantwoordelijk voor de herinrichting van het Rotterdamse Schouwburgplein in de jaren 90 en het masterplan voor Borneo-Sporenburg. Naast projecten in Nederland is West 8 ook op internationaal niveau betrokken bij grote projecten, zoals Governors Island in New York, Toronto Central Waterfront, en Madrid Rio.

Een belangrijk onderwerp voor West 8 is het bijdragen aan oplossingen tegen de afname van natuur- en recreatiegebieden door de toenemende verstedelijking. West 8’s studies beslaan onder andere de ontwikkeling van de Happy Isles voor de kust van Duinkerke tot Texel. De Happy Isles liggen 25 kilometer westwaarts vanaf de huidige kustlijn, met als primaire taak Nederland te beschermen tegen het beuken van de golven.

Externe link[bewerken]