Adriaan Raemdonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adriaan Raemdonck
Adriaan Raemdonck
Algemene informatie
Volledige naam Adrien Joseph Raemdonck
Geboren 16 oktober 1945
Pepingen
Land België
Beroep Galeriehouder
Bekend van Galerie De Zwarte Panter
Website http://www.dezwartepanter.com/

Adrien (Adriaan) Joseph Raemdonck (Pepingen, 16 oktober 1945) is een Vlaamse galeriehouder. Hij stichtte op 5 december 1968 Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Adriaan Raemdonck werd geboren te Pepingen, het Pajottenland in Brabant in 1945. Zijn middelbare studies volgde hij in het Atheneum in Halle. Daarna studeerde hij aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel van 1962 tot 1964, en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen van 1966 tot 1970. Tijdens zijn studentenjaren aan de Academie liep hij stage bij Paul Degueldre, decorbouwer bij de toenmalige Belgische Radio en Televisie. Hij stelde in die periode meermaals tentoon, o.a. in het kasteel van Gaasbeek in 1966.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 december 1968 opende Raemdonck (toen nog student aan de Antwerpse Academie) galerie De Zwarte Panter, vanuit de overtuiging een nieuwe tentoonstellingsruimte aan te bieden aan jonge beeldende kunstenaars, een huurpand op de hoek van de Wisselstraat en de Oude Beurs 2000 Antwerpen. Hiermee werd de kiem gelegd voor de tot op vandaag actieve galerie voor hedendaagse beeldende kunst in België.

Op 2 oktober 1970 verhuisde de galerie naar een nieuwe locatie in de Antwerpse Hoogstraat 70-72. Vervolgens breidde in het jaar 1979 de galerie zich uit met de nummer 74 van de Antwerpse Hoogstraat. Het gebouw was destijds eigendom van het toenmalige Antwerpse C.O.O., het huidige OCMW. Het betreft een historische site met een middeleeuwse kapel, in de historische binnenstad. Hier vinden talrijke culturele en artistieke evenementen plaats: boekvoorstellingen, concerten, filmvoorstellingen et cetera. Beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers, curatoren, journalisten, verzamelaars en kunstliefhebbers treffen elkaar ter plaatse aan, waardoor er voortdurend sprake is van kunstzinnige kruisbestuivingen.

Daarenboven startte, tevens in 1970, Raemdonck - samen met Herbert Binneweg, Roger Vandaele (Panter Pers) en Roger Van Akelijen (Panter Print) - een ets- en zeefdruk-atelier, dat sedert 1975 onder leiding stond van Roger Vandaele (Later Roger Vandaele Editie). Het resultaat was een reeks van meer dan 200 zeefdrukaffiches en bijna 120 bibliofiele edities, waarmee galerie De Zwarte Panter zich tevens profileert, als alternatieve en experimentele uitgeverij.

Vervolgens werd in 1983, als belangrijkste evenknie van galerie De Zwarte Panter, de vzw “Vrienden van de Zwarte Panter” opgericht, waarvan Raemdonck stichter-beheerder is, naast voorzitter Jan Van Broekhoven. Integraal staat de vzw in voor een ondersteuning van de culturele nevenactiviteiten van de kunstgalerie. Naast tentoonstellingen werden immers concerten gehouden en underground-films geprojecteerd; dichtbundels en publicaties voorgesteld; maar ook bibliofiele uitgaven verzorgd.

In de context van het Europese galeriewezen was Raemdonck van 2007 tot en met 2020 de voorzitter van de FEAGA (Federation of European Art Galleries Association), toen hij werd opgevolgd door Sofie Van de Velde. Raemdonck is erevoorzitter van FEAGA en sinds 1997 voorzitter van BUP (Belgische moderne en hedendaagse kunstgaleries). Voor FEAGA zetelde Adriaan Raemdonck ten slotte van 2005 tot 2021 in de jury van de FEAGA Awards.

Omdat Raemdonck de deuren van zijn galerie in 1968 opende, vierde de galerist reeds in 2018 zijn 50-jarige jubileum als galeriehouder. Dit ging niet onopgemerkt voorbij, daar hij op 11 juli 2018 het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap ontving. De Vlaamse Regering huldigt hiermee personen die verdienstelijk zijn geweest, ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.[1] Voorts komt Raemdonck aan bod in het radioprogramma Touché van Friedl' Lesage[2] en in het TV-programma Winteruur van Wim Helsen[3], en er vindt een grote overzichtstentoonstelling, met name "Schilders & schrijvers: vijftig jaar galerie De Zwarte Panter in druk" plaats, in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

In 2019 werd de documentaire "Ik schilder met schilders" van regisseur Jacques Servaes gelanceerd, die een historische en persoonlijke terugblik biedt op het leven en de professionele carrière van Adriaan Raemdonck. In 2023 verschijnt "De panter praat", waarin twaalf postulaten dienen als emblemen om meer dan vijftig jaar kunstgeschiedenis te markeren. Op 12 maart 2024 is hij te gast in het satirische actualiteitenmagazine De ideale wereld.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Adriaan Raemdonck is de levenspartner van kunstenaar Frieda Van Dun (Weelde, 1951). Frans Heirbaut (Sinaai, 1948) maakte in 2013 een beeld van Raemdonck, samen met zijn hond Fleur, opgesteld aan de ingang van galerie De Zwarte Panter.

Zie de categorie Adriaan Raemdonck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.