Adriaan van den Spiegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adriaan van den Spiegel.

Adriaan van den Spiegel (ook Adriaan van den Spieghel[1] of Adrianus Spigelius; Brussel, 1578 - Padua, 7 april 1625) was een Vlaams anatoom, chirurg en plantkundige.

Leven en werken[bewerken]

Van den Spiegel studeerde in Padua bij Girolamo Fabrizio (1537-1619) en Julius Casserius (Giulio Casseri: 1552−1616). Omstreeks 1604 promoveerde hij tot doctor in de geneeskunde. In 1612 verliet hij Italië om rond te reizen door het huidige België en Duitsland. Kort daarop werd Van den Spiegel benoemd tot Medicus Primarius van Bohemen en Moravië. Op 22 december 1616 werd hij in Padua benoemd tot hoogleraar anatomie en chirurgie als opvolger van Casserius.

Van den Spiegel onderzocht de bloedsomloop en het zenuwstelsel en beschreef als eerste ziekten als malaria en buiktyfus. Ook beschreef hij de linea semilunaris (linea Spigelii) De hernia spiegeli is naar hem vernoemd door Klinkosch. Verder deed Van den Spiegel onderzoek naar plat- en rondwormen.

Vernoeming[bewerken]

Het plantengeslacht Spigelia, van de familie van de Loganiaceae, is naar Van den Spiegel vernoemd: de wortel en wortelstok van de Sp. Marilandica werden gebruikt bij de bestrijding van darmparasieten.

Werken[bewerken]

  • De lumbrico lato liber (1618)
  • De semitertiana Patavino feliciter absolutae (1624)
  • De formato foetu (1626)
  • De humani corporis fabrica libri X tabulis aere icisis exornati. Venetië, 1627.
  • De humani corporis fabrica libri decem, tabulis XCIIX aeri incisis elegantissimis, nee antehac visis exornati. Frankfurt, 1632

Bronnen[bewerken]

  1. Triepel, H. (1910). Die anatomischen Namen. Ihre Ableitung und Aussprache. Mit einem Anhang: Biographische Notizen.(Dritte Auflage). Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.
  • Lexikon der Naturwissenschaftler, Berlin 2004

Externe links[bewerken]