Adzjaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De vlag van Adjara

De Adzjaren (Georgisch:აჭარლები, Ačarlebi) zijn een etnische Georgische subgroep die grotendeels wonen in Adzjarië in het zuidwesten van Georgië. De Adzjaren maken deel uit van het Georgische volk maar zijn te onderscheiden met name in hun islamitische identiteit. De Adzjaren werden niet onderscheiden van andere Georgiërs tot de islamisering van hun regionale leiders bij de Ottomaanse verovering van Adzjarië in 1614. Vervolgens werden velen gedwongen om zich te bekeren tot de islam, het is waarschijnlijk dat de meeste boeren tot de jaren 1770 nog altijd Christenen waren. Het islamisering van Adzjarië versnelde na 1820.

De Adzjaren hebben hun eigen territoriale land, het autonome republiek Adzjarië die opgericht werd op 16 juli 1921 als het Adzjarische ASSR. Na de val van de Sovjet-Unie tot 2004 was er geen centrale gezag vanuit Tbilisi in deze regio, die geregeerd werd door Aslan Abasjidze, wanneer het weer volledig onder de Georgische staat werd gebracht en het behield zijn autonome status.

Religie[bewerken]

De Adzjaren werden in de 16de en 17de eeuw geïslamiseerd toen het regio in het zuidwesten van Georgië bezet werd door de Ottomaanse Rijk.

De Georgische bevolking van Adzjarië is algemeen bekend als moslim Georgiërs, pas in 1926 bij de Sovjet telling werden de Adzjaren apart van de rest gerekend, ze waren toen met 71.498 Bij de volgende tellingen werd er geen rekening meer gehouden met religie.