Aekinga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aekinga
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Aekinga (Friesland)
Aekinga
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Ooststellingwerf Ooststellingwerf
Coördinaten 52° 57′ NB, 6° 19′ OL
Woonplaats (BAG) Appelscha
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Aekinga (Stellingwerfs: Aekinge, Fries: Aakingea) is een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Appelscha, waar het officieel onder valt. De buurtschap ligt aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De gelijknamige hoofdweg van de buurtschap Aekinga loopt van het oude kern van Appelscha, de Boerenstreek naar de N381 waarop het doodloopt.

In de 17e eeuw werd de buurtschap vermeld als Aeckinga,, in 1861 als Aekinga en in 1877 als Akinga. De plaatsnaam is waarschijnlijk afgeleid van de familie Aekinga, wiens naam dan weer afgeleid is van het feit dat het lieden waren van ene Aeke.

In de buurtschap stond er lang een jongensinternaat, het internaat Aekinga. Eind 1947 opende het diens deuren. Het was een valkinternaat. De laatste leerlingen verlieten in 2002 de vakschool nadat in 2000 definitief werd besloten dat het complex gesloten zou worden als internaat. Het internaat bestond uit diverse gebouwen, die over de jaren heen er zijn bijgebouwd en verbouwd. Het complex staat tussen de camping en een vakantiepark in.