Aengwirden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aengwirden
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Aengwirden
(Details)
Aengwirden (Friesland)
Aengwirden
Situering
Provincie Friesland
Coördinaten 53° 0′ NB, 5° 55′ OL
Overig
Voormalige gemeente 1816 - 1934
Opgegaan in Heerenveen
Detailkaart
Kaart van Aengwirden
Aengwirden ingetekend op kaart van 2013
Foto's
De Aengwirden In de Gemeente Sneek..jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Aengwirden, Ængwirden of Engwirden of Annewaerde was in de 18e eeuw een grietenij van Zevenwouden (tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) en later[(sinds) wanneer?] een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland. De gemeente heeft bestaan tot 1934.

Na de gemeentelijke herindeling in 1934 is Aengwirden samen met de gemeente Schoterland en een deel van de gemeente Haskerland opgegaan in de nieuwe gemeente Heerenveen. De reden van de gemeentelijke herindeling was dat de kern van Heerenveen uit de gemeente Schoterland over de grenzen uitgroeide tot in de delen van Aengwirden en Haskerland, en de gemeentegrenzen dus de uitbreiding van Heerenveen bemoeilijkten.

Het gemeentehuis van Aengwirden bevond zich ook in Heerenveen.

Kernen (1933)[bewerken | brontekst bewerken]

Sportverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1986 werd in Tjalleberd een voetbalclub opgericht die de naam VV Aengwirden kreeg. De club vierde in 2006 zijn 20-jarig jubileum met de promotie naar de vierde klasse. Nooit eerder kwam de club op dat niveau uit.
  • In 1999 werd te Heerenveen een roeivereniging opgericht door een oud-Aegir lid. Als naam voor deze Heerenveense Roeivereniging werd Aengwirden gekozen. De roeivereniging HRV Aengwirden ligt ten noorden van Heerenveen en haar thuiswater is het Heerenveens Kanaal, de Heeresloot en de Hooivaart. Die laatste twee zijn gelegen in de voormalige grietenij Aengwirden..

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aengwirden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.