Aerodramus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aerodramus
Aerodramus maximus (zwartnestsalangaan)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Apodiformes (Gierzwaluwachtigen)
Familie:Apodidae (Gierzwaluwen)
Geslacht
Aerodramus (Salanganen)
Oberholser, 1906
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aerodramus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Aerodramus is een geslacht van vogels uit de familie van de gierzwaluwen (Apodidae).[1] De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1906 door Oberholser.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten uit dit geslacht zijn kleine, donker gekleurde vogels die nestelen in grotten in tropische en subtropische regio's van Zuid-Azië, Oceanië en het noordwestelijk deel van Australië.

Deze vogels hebben twee grote bijzondere eigenschappen. Ze maken nestjes van speeksel. Nesten van de eetbaar-nestsalangaan en de zwart-nestsalangaan zijn een ingrediënt van de Chinese keuken. Een andere bijzonderheid is dat ze gebruikmaken van echolocatie zodat de zonder problemen in donkere grotten kunnen rondvliegen.

Heel lang werden de soorten gerekend tot het geslacht Collocalia. Taxonomisch is dit een lastige groep van gierzwaluwen die sterk op elkaar lijken. Het signaal dat bij echolocatie wordt gebruikt, hun DNA en de parasitaire luizen die ze meedragen zijn onderwerp van studie bij het onderscheiden van de verschillende soorten.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende soorten zijn bij het geslacht ingedeeld:[1]