Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
AENA
Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea
Oprichting 1990
Eigenaar Spaanse overheid
Hoofdkantoor Madrid (Spanje)
Sector Luchtvaart
Website http://www.aena.es/
Portaal  Portaalicoon   Economie

AENA (voluit Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) is een Spaans staatsbedrijf dat belast is met het beheer en de ontwikkeling van meerdere vliegvelden in Spanje, Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zweden, en met de luchtverkeersleiding in het Spaanse luchtruim.

Op het moment wordt er gewerkt aan de overdracht van de Catalaanse vliegvelden van AENA aan de Generalitat de Catalunya.

Beheerde vliegvelden[bewerken]

AENA heeft onder anderen de volgende vliegvelden in beheer:

Spanje[bewerken]


Verder is de AENA in het beheer van kleinere vliegvelden in Spanje, zoals dat van Albacete, Almería, Badajoz, Burgos, El Hierro, Huesca, Léon, Melilla, Pamplona, Salamanca, San Sebastián, Santander, Valladolid, Vitoria en Zaragoza.

Zuid-Amerika[bewerken]

In Zuid-Amerika heeft de AENA een minderheidsbelang in verschillende bedrijven die vliegvelden beheren. Zo heeft het een belang van 33% in het bedrijf Aeropuertos Mexicanos del Pacífico, dat 12 vliegvelden beheert in Mexico, en verder heeft het onder anderen een belang in 3 verschillende vliegvelden in Colombia en een vliegveld op Cuba.

Europa en Noord-Amerika[bewerken]

Samen met het bedrijf Abertis heeft AENA het bedrijf TBI opgericht, waarin het een belang heeft van 10%. Dit bedrijf beheert meerdere vliegvelden in Europa en Noord-Amerika, waaronder de luchthavens Londen Luton, Stockholm Skavsta en vliegvelden bij Orlando en Atlanta.

Externe links[bewerken]