Aeschynanthus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aeschynanthus
Aeschynanthus speciosus
Aeschynanthus speciosus
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Gesneriaceae
Geslacht
Aeschynanthus
Jack (1823)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aeschynanthus is een geslacht van kruidachtige planten uit de familie Gesneriaceae. De naam komt van het Griekse aischyne, wat schaamte of schande betekent, en van anthos, dat voor bloem staat. Het geslacht wordt in het Nederlands ook wel schaamrood genoemd.

De soorten lijken veel op die van het verwante geslacht Columnea.

Deze epifyten, waarvan circa 185 soorten bekend zijn, komen van nature voor in de vochtige bossen van Azië, van de Himalaya tot Indonesië. Ze kunnen zeer rijk bloeien met scharlakenrode, oranje, gele of groenige bloemen, die eind- of okselstandig zijn. De kelk is ingekort, vijfdelig. De kroonbuis is verlengd, buikig of van boven uitlopend, vaak naar binnen gekromd. De kroonzoom is tweelippig en vaak scheef. De bovenlip heeft twee slippen en staat overeind of is naar achteren gekromd. De onderlip heeft drie slippen die uitstaan of waarvan de middelste teruggebogen is. De vier meeldraden steken bijna altijd naar buiten. De bladeren zijn tegenoverstaand, vlezig of leerachtig, groen of gemarmerd.

Sommige soorten worden gebruikt als kamerplant, waaronder Aeschynanthus hildebrandii, Aeschynanthus lobbianus, Aeschynanthus japhrolepsis en Aeschynanthus radicans.

Enkele soorten[bewerken]

  • Aeschynanthus hildebrandii
  • Aeschynanthus lobbianus
  • Aeschynanthus micranthus
  • Aeschynanthus radicans
  • Aeschynanthus speciosus

Externe link[bewerken]