Afgebroken start

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een afgebroken start (in luchtvaartjargon aangeduid met Rejected Take-Off of RTO) is de situatie waarin is besloten om het opstijgen van een vliegtuig af te breken. Er kunnen vele redenen zijn voor de beslissing om een start af te breken, maar ze zijn meestal te wijten aan een vermeende of werkelijke technische storing, zoals een motorstoring.

Het besluit om een start af te breken wordt normaal gesproken alleen genomen wanneer het vliegtuig een snelheid heeft lager dan V1, een snelheid die voor grotere meermotorige vliegtuigen wordt berekend voor elke vlucht. V1 is onder andere afhankelijk van het gewicht van het vliegtuig en van de lengte van de startbaan. Bij het afbreken van een start onder deze beslissingssnelheid moet het vliegtuig veilig kunnen stoppen voor het einde van de landingsbaan. Boven deze beslissingssnelheid zou het vliegtuig wel eens onvoldoende remweg over kunnen hebben om nog te stoppen. Daarom wordt normaal gesproken boven deze snelheid een start niet afgebroken, tenzij het vliegtuig niet in staat is om te vliegen.

Als er een ernstige storing optreedt of wordt vermoed boven V1, maar het vliegtuig tot vliegen in staat is, dan wordt de start voortgezet, ondanks het (vermoedelijke) falen. Men zal daarna proberen zo snel mogelijk weer te landen. Als deze snelheid bereikt is, heeft het toestel voldoende energie opgebouwd om zelfs bij een motorstoring voldoende snelheid te maken en vrij van obstakels de start te kunnen voortzetten.

Vóórdat een take-off wordt begonnen wordt het autobrake-systeem van het vliegtuig, indien beschikbaar, ingesteld op de RTO-modus. Het autobrake-systeem zal automatisch maximaal remmen als boven een bepaalde snelheid het vermogen tot stationair wordt gereduceerd of als de achteruitstand wordt geactiveerd.

Het is niet ongewoon dat één of meer banden leeglopen tijdens een op hoge snelheid afgebroken start. Een inspectie van de banden, remmen en het onderstel kan dan ook nodig zijn nadat een afgebroken start is uitgevoerd. Dit is voornamelijk te wijten aan de grote hoeveelheid warmte die wordt geproduceerd bij het afvoeren van de energie van een op hoge snelheid afgebroken start.

Externe links[bewerken]