De afgevaardigde van de minister

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Afgevaardigde van de Minister)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De afgevaardigde van de minister
Samson en Gert-personage
Geslacht Man
Beroep Ambtenaar
Verwant met Minister (werkgever)
Gespeeld door Hans Royaards
Aantal seizoenen 8
Debuutafl. De schuimvloed (1999)
Laatste afl. het famliefeest (2006)

De afgevaardigde van de minister is een personage uit Samson en Gert. Sinds 1999 is dit Roger De Zeeper gespeeld door Hans Royaards.

De afgevaardigde van de minister komt geregeld bij de burgemeester over de vloer om hem een bepaalde opdracht te geven of om simpelweg zijn beleid helemaal af te kraken. Meestal is hij erg knorrig en bazig en werkt hij continu zijn frustraties uit op de burgemeester, waardoor die een zekere angst voor hem heeft. De burgemeester reageert dan ook steeds erg zenuwachtig wanneer de afgevaardigde aankondigt dat hij zal langskomen. Het valt op dat de afgevaardigde achter elke bevestigende zin Niewaar? zegt. Hij is steeds gekleed in een formeel kostuum en heeft altijd een koffertje met dossiers bij zich.

Zijn eerste optreden maakte hij in aflevering De Schuimvloed, waarin hij zichzelf voorstelt als Roger De Zeeper, afgevaardigde van de minister. Hij kwam controleren of het dorp wel schoon is. Tijdens zijn eerste optreden was hij vriendelijk, maar streng. Hij zei toen ook niet voortdurend Niewaar?.

De afgevaardigde komt over als een erg strikt en bekwaam man, maar wanneer hij samen met de minister in beeld komt, blijkt dat hij net als de burgemeester erg onzeker kan zijn in het bijzijn van zijn overste. In de aflevering De Plumeau (2003) raakt bekend dat de afgevaardigde door zijn collega's gepest wordt met de bijnaam 'de plumeau', doordat hij ooit voor het ministerie tien keer meer plumeaus bestelde dan nodig was. Over het leven van de afgevaardigde buiten de werkvloer is weinig bekend. Wel wordt eens vermeld dat hij een vrouw Poppenollie heeft en een hondje Sammy dat erg op Samson lijkt.

Meneer de afgevaardigde van de minister wordt door Samson vaak meneer de gevaarlijke van de sinister of de meneer de vervaardigde van de verkwister genoemd.

Andere afgevaardigden door de jaren heen[bewerken]

De hierboven omschreven afgevaardigde kwam pas vanaf het einde van seizoen 9 in beeld. Vanaf seizoen 4 doken er echter sporadisch ook al diverse afgevaardigden op. In sommige afleveringen werd er ook bij vermeld voor welke minister hij werkte, iets wat bij de meeste afgevaardigden onduidelijk is. Volgende acteurs waren te zien als afgevaardigde voordat het een vaste rol van Hans Royaards werd: