Afrika-Studiecentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Afrika-Studiecentrum
Het Pieter de la Court-gebouw in Leiden, waarin ook het Afrika-Studiecentrum gevestigd is
Het Pieter de la Court-gebouw in Leiden,
waarin ook het Afrika-Studiecentrum gevestigd is
Opgericht 1947
Directeur Jan-Bart Gewald
Voorzitter Wim van den Doel
Website

Het Afrika-Studiecentrum in Leiden is een wetenschappelijk onderzoeksinstituut en informatiecentrum. Het houdt zich bezig met onderzoek van Afrika op het terrein van de sociale wetenschappen en het verzamelen en verspreiden van kennis en informatie over Afrika.

Het Afrika-Studiecentrum is het enige instituut in Nederland dat zich puur richt op wetenschappelijk onderzoek over Afrika. Het organiseert maandelijks lezingen, nodigt onderzoekers van elders uit en heeft een uitgebreide bibliotheek. Het studiecentrum is een interfacultair instituut van de Universiteit Leiden, waar het ook een universitaire master-opleiding verzorgt (Research Master African Studies MPhil). Sinds november 2013 maakt het Afrika-Studiecentrum deel uit van LeidenGlobal, een samenwerkingsverband tussen academische en culturele instellingen met een wereldwijde focus, gebaseerd in Leiden.

Onderzoek[bewerken]

Het onderzoeksprogramma van het Afrika-Studiecentrum voor de periode tot 2016 richt zich vooral op de dynamiek van Afrika in de veranderende wereld. Daarbij zijn er vier belangrijke onderzoeksgebieden: verbeterende levensomstandigheden, Afrikaanse identiteiten, bestuur in Afrika (historisch en contemporain) en Afrika’s rol in de wereld. Het Afrika-Studiecentrum publiceert over dit onderzoek per jaar diverse boeken, in eigen beheer of in samenwerking met uitgevers als Brill. Bekend zijn onder meer het Africa Yearbook en de reeksen African Dynamics, African Studies Collection en Afrika-Studiecentrum Series. De onderwerpen variëren van internationale migratie tot sociale aspecten van voetbal in Afrika. De meeste boeken verschijnen ook in een elektronische (online) versie. Het Afrika-Studiecentrum reikt jaarlijks een scriptieprijs uit voor de beste masterscriptie op het vakgebied.

Bibliotheek[bewerken]

Bibliotheek

De bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum is voor een specialistische bibliotheek relatief groot. In de bibliotheek staan ongeveer 85.000 boeken en brochures, ca. 2.000 tijdschriften (inclusief elektronische tijdschriften) en meer dan 1.700 dvd's met documentaires en speelfilms uit en over Afrika. Er zijn boeken aanwezig op het gebied van politiek, recht, economie, sociale wetenschappen, godsdienst, onderwijs en geschiedenis. De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie romans en gedichten uit Afrika. Het grootste deel van de collectie is in het Engels, Frans en Nederlands, maar er zijn ook boeken in het Duits, Portugees, Spaans, Italiaans en Afrikaans. Verder heeft het Afrika-Studiecentrum de webservice Connecting-Africa ontwikkeld, met links naar meer dan 58.000 online artikelen over Afrika.

Geschiedenis[bewerken]

Het Afrika-Studiecentrum werd officieel als Studiecentrum van het Afrika-Instituut opgericht op 12 augustus 1947. Oorspronkelijk was er een “handelstak” in Rotterdam (in het Beursgebouw, later verhuisd naar Den Haag en NABC (Netherlands-African Business Council) gedoopt) en een wetenschappelijk studiecentrum in Leiden. Op 28 augustus 1958 werd de Stichting Afrika-Studiecentrum opgericht. Achtereenvolgens was het Afrika-Studiecentrum in Leiden gehuisvest op Rapenburg 45 (Telders-huis, waar later Beatrix tijdens haar studie in Leiden woonde), Rapenburg 8, Stationsplein 10 (van oktober 1966 tot juli 1989, het gebouw werd in 2000 afgebroken) en (huidig adres) Wassenaarseweg 52, Leiden. De subsidie is afkomstig van verschillende ministeries, van wetenschappelijke fondsen en van andere sponsoren.

Bekende (oud-)medewerkers[bewerken]

Aan het Afrika-Studiecentrum zijn veel bekende Nederlandse Afrikanisten verbonden (geweest), zoals de dichter Vernie February, de latere activist Klaas de Jonge, de bestuursambtenaar Lucien Adam, de antropoloog Bonno Thoden van Velzen, de socioloog Robert Buijtenhuijs en de filmer Emile van Rouveroy van Nieuwaal. Tussen 1959 en 1962 was Kofi Abrefa Busia, de latere premier van Ghana, onderzoeker bij het ASC. Oud-directeur Stephen Ellis was in de jaren tachtig hoofdredacteur van Africa Confidential. Bestuursleden uit de eerste jaren zijn prof.mr. Frederik Mari baron van Asbeck, mr. Karel Paul van der Mandele en prof.mr. P.J. Idenburg.

Huidig directeur is prof.dr. Jan-Bart Gewald, die in september 2017 Ton Dietz opvolgde.

Literatuur[bewerken]

  • Max de Bok: Leer mij Afrika kennen: vijftig jaar Afrika-Studiecentrum (Leiden, 2000). ISBN 90-5448-040-8

Externe links[bewerken]