Afrikaanse schaarbek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Afrikaanse schaarbek
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
African Skimmers.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Rynchops (Schaarbekken)
Soort
Rynchops flavirostris
Vieillot, 1816
Afbeeldingen Afrikaanse schaarbek op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Afrikaanse schaarbek op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Afrikaanse schaarbek (Rynchops flavirostris) is een vogel uit de familie meeuwen (Rhynchopidae).

Kenmerken[bewerken]

Deze vogel heeft een opvallend silhouet als het met trage vleugelslagen over de rivieren en meren van sub-Sahara Afrika vliegt. Hij heeft lange, zwarte, kromzwaard-vormige vleugels en een lange, feloranje snavel. De onderste helft van de snavel is veel langer dan de bovenste helft en afgeplat zoals scharen. Het verenkleed op de rug en de kroon is gitzwart, in schril contrast met de witte onderkant, voorhoofd en korte, gevorkte staart. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk. De lichaamslengte bedraagt 36 tot 42 cm en het gewicht 100 tot 200 gram.

Leefwijze[bewerken]

Bij het voedselzoeken vliegen ze laag over het water, met de bek open om vissen en schaaldiertjes uit het water te vissen. Raakt een prooi de snavel, dan klapt deze onmiddellijk dicht. Ze foerageren meestal in de ochtend en avond.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor van Senegal tot het noorden van de Congo rivier en de zuidelijke Nijldelta, zuidelijk Tanzania aan de Zambezi-vallei en vervolgens naar de provincie KwaZulu-Natal (Zuid-Afrika) en Angola. Ze leven in grote tropische rivieren met zandbanken, oevers van meren en lagunes. De Afrikaanse schaarbek is algemeen vertegenwoordigd en de totale populatie wordt geschat op 15.000-25.000 individuen.