Afromontane zone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De zeven Afromontane zones

Een Afromontane zone is een uitgestrekt gebied dat ecologisch gekenmerkt wordt door flora en fauna die karakteristiek zijn voor bergen in het Afrotropisch gebied. Er worden zeven Afromontane zones onderscheiden, die verspreid liggen over tropisch Afrika en het zuidelijke gedeelte van het Arabisch Schiereiland.

Afromontane zones bestaan veelal uit subregio's die van elkaar gescheiden zijn door lager gelegen gebieden. Ze vormen zo sky islands en daarom wordt de gehele verzameling zones ook wel de Afromontane archipel genoemd.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste zones van de Afromontane archipel bevinden zich in de Grote Slenk, een riftvallei die loopt van Syrië tot Mozambique. Daarnaast is er nog een zone in West-Afrika en een in Zuidelijk Afrika. Meer precies gaat het om de volgende zones:

De hoogte waarop in een Afromontane zone de montane biotoop aangetroffen wordt, hangt af van plaats op aarde en dan vooral van de breedtegraad. Vlak bij de evenaar beginnen de karakteristieke hellingbossen bij een ondergrens tussen 1500 tot 2000 meter, in Zuid-Afrika echter reeds op 300 meter hoogte.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Al liggen de verschillende afromontane sky islands over een groot gebied verspreid, de hellingbossen bevatten over het algemeen eenzelfde mix van typische plantensoorten die niet voorkomen in de omliggende laaglanden. Typische bomen in deze wouden zijn coniferen van de geslachten Podocarpus en Afrocarpus, Prunus africana, Hagenia abyssinica, Juniperus procera en Olea-soorten. Het gebied voorbij de boomgrens wordt aangeduid als de Afroalpiene zone en bevat een vegetatie die bestand is tegen droogte en grote temperatuurverschillen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Afromontane van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.