Afsnee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afsnee
Deelgemeente in België Vlag van België
Afsnee
Afsnee
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Gent Gent
Fusie 1977
Coördinaten 51° 2′ NB, 3° 40′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,95 km²
Inwoners (31/12/2011) 1.435
(366 inw./km²)
Mannen 49,27 %
Vrouwen 50,73 %
Overig
Postcode 9051, 9031 (Drie Leien)
NIS-code 44021(J)
Oude NIS-code 44002
Detailkaart
Locatie in Gent
Locatie in Gent
Portaal  Portaalicoon   België

Afsnee is een dorpje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de provinciehoofdstad Gent. Het ligt erg idyllisch langs de Leie, tussen Sint-Martens-Latem en het centrum van Gent, meer bepaald ten zuidwesten van de stad. Afsnee telt 1435 inwoners (2011).

Hoewel het een deelgemeente is van Gent sluit het landschappelijk en cultureel vooral aan bij de Leiestreek. Zo was het ook geliefd onder de kunstenaars waarvoor de Leiestreek gekend is, zoals o. a. Gustave De Smet en Frits Van den Berghe.

Typerend zijn de vlak aan de Leie gelegen dorpskom en villa's. Echter zijn er in Afsnee in het algemeen weinig recente villawijken en zijn in tegendeel het open cultuurlandschap alsook enkele oudere hoeven ook nu nog bewaard, net zoals diverse meersen zoals o. a. de Beelaertmeersen en de Assels die mee het Leielandschap vormen. Vooral het Romaans kerkje vlakbij de Leie is een gekend en pittoresk dorpszicht. Bij deze laatromaanse Sint-Jan-de Doper-kerk is er een fiets- en voetveer over de Leie dat de dorpskern van Afsnee met de Assels, een wijk van Afsnee aan de linkeroever van de Leie, verbindt. Afsnee is niet of slechts erg weinig verstedelijkt en is steeds een typisch dorp gebleven.

Afsnee is de enige van de 14 Gentse deelgemeenten die niet aan de deelgemeente Gent (postcode 9000) grenst.

De oudste vermelding van Afsnee dateert van 697, als afhankelijkheid van de Gentse Sint-Pietersabdij, dit onder de naam Afsnis. Deze benaming verwijst mogelijks naar de verkorting ("afsnede") van de oude Leiebocht, vanouds de Veure genaamd, met monding iets ten noorden van de kerk.

Afsnee aan de Leie

Afsnee-Drie-Leien[bewerken]

In het meersengebied in de Assels aan de overkant van de Leie is gedurende de 20ste eeuw een residentiële woonwijk ontstaan: de Drie Leien. Deze wijk van Afsnee is alleen toegankelijk voor auto's vanuit Drongen, via de Pontbrug. Fietsers en voetgangers kunnen de wijk ook bereiken via het veer of via het fietspad langs de R4. Afsnee-Drie-Leien is altijd aangewezen geweest op Drongen, en behoort tot diezelfde parochie. Tevens gebruikt men dezelfde postcode als Drongen: '9031'. Veelal wordt de wijk dan ook als onderdeel van Drongen beschouwd.

Afsnee-Drie-Leien telt bijna 700 inwoners, iets minder dan de helft van de totale Afsneese bevolking.

Bezienswaardigheden[bewerken]

 • Het dorpscentrum van Afsnee is beschermd dorpsgezicht.
 • De Sint-Jan Baptistkerk, een van oorsprong romaans kerkje uit de 12e eeuw, gelegen aan de Leieoever.
 • De pastorie.
 • Het Hof Ten Broecke.
 • Restaurant Nenuphar, met door Gustave De Smet naar aanleiding van zijn huwelijk speciaal voor Estaminet Nenuphar gemaakte schilderijen.
 • Landhuis Daerupt of La Maison Rose, het voormalige zomerverblijf van Cyriel Buysse.[1][2] Dit is gelegen vlakbij de Sint-Jan de Doper-kerk. ("Daerupt" = "Daarop")
 • De Leie met haar jaagpaden en voet- en fietsveer. Heel wat fietsroutes passeren langs Afsnee.
 • Jaarlijkse Bootjeswijding.
 • Natuurgebied De Assels.
 • Natuurgebied Rosdambeek.
 • Natuurgebied Beelaertmeersen (aan de overkant van de Leie liggen op de linkeroever ook de Keuzemeersen (grondgebied Drongen)).

Cultuur[bewerken]

Afsnee is cultuurhistorisch vooral gekend als een Leiedorp waar kunstenaars, met name schilders uit de zgn. 'Latemse scholen', verbleven of inspiratie op deden:

 • Cyriel Buysse verbleef gedurende jaren gedurende de zomer in het landhuis Daerupt dat hij 'La Maison Rose' noemde. Hij verzette zich, met Emile Claus, tegen de kanalisatie (en verdere industrialisatie) van de Leie en droeg zo bij tot het behoud van het oude Leielandschap. Het verzet tegen de Leiekanalisatie vormde trouwens één de voorlopers van de eerste Vlaamse milieuverzetsbewegingen. Hij overleed te Afsnee in 1932.
 • Frits Van den Bergh woonde en werkte enige tijd te Afsnee in Villa Malpertuis.
 • Gustave De Smet woonde en werkte ook enige tijd te Afsnee in Villa Malpertuis. Hij hield zijn huwelijksfeest in Estaminet Nenuphar en zou hiervoor betaald hebben met schilderijen gemaakt specifiek voor het interieur hiervan. Dit interieur met bijhorende schilderijen is nog steeds te bekijken in Restaurant Nenuphar.
 • Constant Permeke verbleef omstreeks 1923-24 ook een seizoen te Afsnee, dit bij Frits Van den Bergh en Gustave De Smet.
 • Anna De Weert had een atelier in een hoeve aan de Leie in Afsnee, het Hof Ter Neuve. Dit verscheen op verschillende schilderijen, zowel van haar ("Mijn atelier in juni") als van derden.
 • Karel en Gustave Van de Woestyne alsook Emile Claus kwamen ook regelmatig in Afsnee, dit o. a. ook om Cyriel Buysse te bezoeken.

Demografische evolutie[bewerken]

Afsnee is geliefd als woonplaats omdat het vlak bij Gent en op een boogscheut van het station Gent-Sint-Pieters ligt terwijl het toch al echt deel uitmaakt van het Leieland. Tal van villa's zijn er pittoresk langs de Leien gelegen.

Bronnen: NIS en Stad Gent - Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; 1976, 1990, 2000 en 2007=inwonertal op 31 december