Afula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afula
עפולה
Plaats in Israël Vlag van Israël
Wapen van Afula
Afula (Israël (hoofdbetekenis))
Afula
Situering
District (mechoz) Noord
Coördinaten 32° 38′ NB, 35° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 28,6 km²
Inwoners (2013) 42.770
Foto's
Watertoren in Afula
Watertoren in Afula
Portaal  Portaalicoon   Israël

Afula of Afoela (Hebreeuws: עפולה) is een stad in de vlakte van Jizreël in Noord-Israël.

De plaats ligt te midden van landbouwgebied, ten zuiden van Nazareth in Laag-Galilea dichtbij de Groene grenslijn met de Westelijke Jordaanoever. In 2013 telde Afula ongeveer 42.770 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Bij archeologische opgravingen zijn vondsten gedaan uit de Kanaänitische tijd.[1] El'Afuleh was A small village of mud in the plain, supplied by two wells. This is possibly the Ophlah of the lists of Thothmes III.[2] Mogelijk lag de plaats Ofel, die in het Bijbelboek Richteren wordt genoemd, op ongeveer dezelfde plek als het huidige Afula. Het woord ofel betekent (vesting)toren. [bron?] Saladin stichtte hier een plaats die Al-Affulah heette, en die later Al-Fulah werd genoemd. De kruisvaarders bouwden hier de burcht La Feve.[bron?]. Napoleon Bonaparte heeft hier tijdens zijn veldtocht door Palestina ook nog gebivakkeerd. Al-Affulah was een verbindingsplaats van de spoorlijn tussen Damascus en Tel Aviv.[3]

Vanaf 1900[bewerken]

In het begin van de twintigste eeuw veranderde de situatie in Palestina drastisch, nadat het gebied als mandaat aan het Verenigd Koninkrijk was toegewezen. De AMZIC (the American Zionist Commonwealth) ontwierp met behulp van Richard Kaufmann een plan voor een nieuwe tuinstad, Afula, voor Joodse Poolse en later ook Amerikaanse immigranten. Die stad moest een centrumfunctie krijgen voor de Jizreelvallei en Tel Aviv evenaren. De AMZIC bracht fondsen bijeen. Het Joods Nationaal Fonds begon met de aankoop van landerijen rond het dorp die eigendom waren van Elias Soersoek (Sursuq), een Arabische zakenman die in Libanon woonde. Verschillende Palestijnse pachters werd nu de pacht opgezegd waardoor zij genoodzaakt waren ten vertrekken. Van de ongeveer 130 families vertrok slechts een kwart uit vrije wil met een handgeld van 5 à 20 Britse ponden. De overigen werden verdreven, waarna Joden zich er begonnen te vestigen.[4] Dat leidde tot een demonstratie waarbij stenen werden gegooid en een Palestijn met geweervuur werd gedood. De Britse politie arresteerde de daders die, hoewel ze beschuldigd werden van moord, in hoger beroep werden vrijgelaten.[5] De hier gebouwde stad (1925) werd echter niet zo groot als gepland.

Unbalanced scales.svg De neutraliteit van dit gedeelte wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.

Mede doordat Afula dicht bij Jenin ligt, zijn er door de jaren heen diverse aanslagen gepleegd in en nabij de stad. In 1994 werd hier de eerste Palestijnse zelfmoordaanslag op een autobus op Israëlisch grondgebied gepleegd, waarbij 8 mensen om het leven kwamen en 50 mensen gewond raakten.

Joodse karakter[bewerken]

Joodse inwoners van Afula keren zich langzamerhand steeds meer tegen Arabisch-Israëlische inwoners. Als die in Afula willen komen wonen worden ze bestempeld als 'indringers'. In september 2018 opende de politie een onderzoek naar anti-Arabische graffiti 'Dood aan Arabieren' op de deur van een inwoner van Afula.[6] In juni 2019 was er door de politieke partij Otzma Yehudit een demonstratie tegen de verkoop van een huis aan een Arabische familie georganiseerd, waarin door de extremistische Lehavagroep met Israëlische vlaggen werd gezwaaid. De burgemeester en de gemeenteraadsleden van Afula voegden zich bij de demonstranten. Gemeenteraadslid Itai Cohen zei dat "de gemeente verzekerd wil blijven van het Joodse karakter van Afula, en die wil behouden.".[7] Eerder, eind mei 2019 had de Officier van Justitie Mandelblit de houding van de gemeenteraad van Afula ongeldig en 'racistisch' genoemd, waarop de gemeenteraad verklaarde dat ze pogingen van Arabieren en linkse Knessetleden niet zou toestaan het Joodse karakter van de stad te veranderen.[8]

Stedenbanden[bewerken]

Geboren[bewerken]

Externe link[bewerken]