Afvalinterceptor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mr. Trash Wheel

Een afvalinterceptor, afvalschepper of vuilnisschuit is een tuig waarmee op een wateroppervlak zoals een rivier of de zee het drijvend afval wordt opgevangen. Het gaat vooral om plasticafval, maar ook hout en andere drijvende voorwerpen.

Op dit ogenblik zijn verschillende types van installaties in werking. Sommige projecten worden financieel ondersteund vanuit het Europese LIFE+-programma.

Actieve opvang[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vuilnisschuiten hebben autonome aandrijving, en vangen het vuil op voordat het naar een haven of de zee uitstroomt. Een baanbrekend voorbeeld is het Inner Harbor Water Wheel (“Mr Trash Wheel”), sedert 2008, in de haven van Baltimore (Maryland). Deze schuit wordt aangedreven door zonne-energie, en verzamelt drijvend afval in een vergaarbak. In 2016 werd een tweede installatie in gebruik genomen.

Passieve opvang[bewerken | brontekst bewerken]

Met dit procédé wordt een passieve opvangarm of -ring gesleept naar, of verankerd op een plek in de rivier waar het vuil doorgaans met de stroming terechtkomt. Het afval moet daarna nog met een kraan worden opgeschept. Enkele voorbeelden:

Opvang op zee[bewerken | brontekst bewerken]

Op zee gaat het om het verzamelen van afval dat vanuit de rivieren in zee is terechtgekomen, of op volle zee uit schepen is gegooid. In 2012 werd met The Ocean Cleanup een project in die zin opgestart.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]