Afzetting (bestuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dilma Rousseff, president van Brazilië en Park Geun-hye, president van Zuid-Korea, die beiden in 2016 werden 'impeached' en afgezet

Een afzettingsprocedure is een proces om een bestuurder gedwongen uit zijn functie te ontheffen.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord impeachment is afgeleid van het Franse empêcher, wat tegenhouden[1] of voorkomen betekent.

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Afzetting (Verenigde Staten) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Filipijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Een afzettingsprocedure in de Filipijnen is gebaseerd op de Amerikaanse procedure en lijkt daar dan ook sterk op. Het belangrijkste verschil is dat in de Filipijnen slechts een derde van de leden van het Filipijns Huis van Afgevaardigden voor de motie tot afzetting hoeft te stemmen om deze aan te nemen. Na aanname van de Articles of Impeachment wordt de functionaris net als in de Verenigde Staten berecht in de Senaat. Net als in de Verenigde Staten dienen voor een veroordeling van de functionaris twee derde van de senatoren voor te stemmen.

De enige president van de Filipijnen tegen wie ooit met resultaat een afzettingsprocedure werd begonnen was Joseph Estrada. Tegen hem werd in 2000 door het Huis van Afgevaardigden met succes een motie tot afzetting aangenomen. Het kwam echter nooit tot een veroordeling door de Filipijnse Senaat, omdat er tijdens de behandeling van de rechtszaak in de Filipijnse Senaat een opstand uitbrak toen de Senaat in meerderheid tegen het openen van een envelop met bewijsmateriaal stemde. Na een vier dagen durende opstand werd hij afgezet.

Tegen opvolger Gloria Macapagal-Arroyo werd vier keer een afzettingsprocedure opgestart. Geen enkele keer was er in het Huis van Afgevaardigden een minimum van een derde van de leden voorstander van afzetting.

In mei 2012 werd de opperrechter van het Filipijns hooggerechtshof Renato Corona veroordeeld door de Filipijnse Senaat nadat eerder al in december 2011 de Articles of Impeachment werden aangenomen.