The Age of Stupid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Age of Stupid)
The Age of Stupid
Tagline Why didn't we save ourselves when we had the chance?
Regie Franny Armstrong
Producent John Battsek
Scenario Franny Armstrong
Hoofdrollen Pete Postlethwaite
Jeh Wadia
Layefa Malin
Al Duvernay
Fernand Pareau
Jamila and Adnan Bayyoud
Piers Guy
Mark Lynas
David King
George Monbiot
Muziek Chris Brierley
Montage David G. Hill
Cinematografie Franny Armstrong
Première 17 juli 2009
Genre Drama, documentaire, animatiefilm
Speelduur 89 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget 450 duizend Pond sterling
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Age of Stupid is een Britse speelfilm uit 2009 van Franny Armstrong en John Battsek. De film beleefde zijn Engelse première op 15 maart 2009. De film is een mix tussen een drama, documentaire en een animatiefilm met in de hoofdrol Pete Postlethwaite, die een oude man speelt in het jaar 2055. Hij kijkt naar archiefbeelden over de wereld in 2008 en vraagt zich af: Why didn't we stop climate change when we had the chance? ("Waarom hebben we de klimaatsveranderingen niet gestopt toen we de kans hadden?").

Op 21 en 22 september 2009 ging de film internationaal in première in een geheel ecologische bioscoop[1] in New York. De bioscoop stond in verbinding met meer dan 700 andere bioscopen, in meer dan 47 landen. Bij deze feestelijke première in New York waren Kofi Annan, Pete Postlethwaite en Thom Yorke van Radiohead aanwezig. In Nederland ging de film in vier bioscopen tegelijk in première.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De film is gedurende drie jaar opgenomen in zeven verschillende landen en laat door middel van zes documentaires zien hoe het leven van mensen rondom de wereld beïnvloed wordt door de klimaatsveranderingen. Naast de documentaires worden in de film ook beelden van het nieuws en animaties, die gemaakt zijn door Passion Pictures die ook de animaties van de videoclips van de Gorillaz maakte, getoond.

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

Het budget van 520.000 euro voor deze film is bijeengebracht door een uniek systeem. 228 mensen, uiteenlopend van hockeyteams tot hele bedrijven, investeerden tussen de 580 en 41.000 euro en werden daarmee voor een deel eigenaar. De crew ook, waarvan sommigen al ruim vijf jaar voor een minimumloon werken. Zelfs Pete Postlethwaite werkte voor een minimumloon om deze film te maken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]