Agenda (persoonlijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een week uit zomaar een agenda

Een agenda, ook wel madiwodo genoemd naar de afkortingen van enkele dagen van de week, is een boekwerk van papier of een digitaal bestand waarin de dagen van een jaar staan. Mensen gebruiken een agenda meestal om afspraken in te noteren. Tegenwoordig wordt ook vaak gebruikgemaakt van een elektronische of digitale agenda op een computer of op een speciaal daarvoor ontwikkeld stukje techniek. Maar de afzetmarkt voor papieren agenda's is groot gebleven.

Een schoolagenda loopt in het noordelijk halfrond van september tot en met juni. De weekoverzichten in een agenda krijgen doorgaans de maandag als eerste dag en lopen dus van maandag tot zondag. Er wordt rekening gehouden met het schooljaar in een schoolagenda, daarom beginnen ze dikwijls pas in juli met tellen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten agenda's voor jongeren. Er is een groot assortiment. Als een televisieserie erg populair is wordt er weleens een agenda van gemaakt. Hetzelfde geldt ook voor een belangrijk persoon of cartoon. De meeste jongeren kiezen hun agenda uit bij hun stijl. Je kunt hier aan merken dat er een groot verschil is tussen nu en vroeger.

Het woord "agenda" vindt zijn oorsprong in het Latijn. Het is een gerundivum van het werkwoord agere (doen) en betekent letterlijk "de dingen die gedaan moeten worden".

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]