Agent (economie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de economie is een agent een actor en beslisser in een model. Elke agent wordt getypeerd doordat hij beslissingen neemt door het oplossen van een goed of slecht gedefinieerd optimalisatie/keuzeprobleem. De term agent kan ook worden gezien als gelijkwaardig aan speler in de speltheorie.

Om een voorbeeld te geven zijn kopers en verkopers twee gebruikelijke typen agenten in partieel evenwicht modellen van een enkelvoudige markt. Macro-economische modellen, vooral dynamisch stochastische algemeen evenwichtsmodellen, die expliciet zijn gebaseerd op microgrondslagen, maken vaak een onderscheid tussen huishoudens, bedrijven, regeringen of centrale banken als de belangrijkste typen van agenten in de economie. Elk van deze agenten kan overigens meerdere rollen in de economie spelen; huishoudens kunnen in dit model bijvoorbeeld ook als consumenten, werknemers en als kiezers optreden. Sommige macro-economische modellen onderscheiden zelfs meerdere soorten agenten, zoals werknemer en klant[1] of commerciële banken.[2]

Zie ook[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Robert Lucas, Jr., (1980), 'Equilibrium in a pure currency economy' (Evenwicht in een pure geldeconomie). Economic Inquiry 18 (2), blz. 203-20.
  2. Timothy S. Fuerst (1992), 'Liquidity, loanable funds, and real activity' (Liquiditeit, leningen en reële activiteit". Journal of Monetary Economics 29 (1), blz. 3-24.