Aggressive skating

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aggressive inline(4).jpg
Aggressive inline(3).jpg

Aggressive skating (ook wel stuntskaten) is een vorm van skaten die zich kenmerkt door het doen van 'stunts'. Bij deze vorm zijn speciale "stunt skates" nodig. Stuntskaten kan gedaan worden op een skatebaan of op straat streetskaten. Voorbeelden van stunts zijn grinden (glijden op een rand of buis), grabs (in de lucht je skates op verschillende manieren vastpakken) en spins. Deze spins worden in graden gemeten: een half rondje is 180 graden, een hele 360, anderhalf rondje 540 enzovoort. Het record voor de meeste spins staat op naam van Eito Yasutoko: 1260 graden (3 en een halve draai) in een sprong. Onder andere Marc Englehart, Eito Yasutoko en zijn broer Takeshi Yasutoko hebben pogingen gedaan om een spin van 1440 graden succesvol uit te voeren, maar dit is nog niet in een wedstrijd of bij een officiële recordpoging gelukt, en geldt dus niet als record.

Onderdelen[bewerken]

Om grinden en stallen met skates mogelijk te maken zitten er op agressive inline skates onderdelen zoals een soulplate (vernoemd naar de soul-grind), een U-block, cuffs, een speciale binnenschoen, stevigere lagers (bearings), lagere frames, backside soul-plates, soms grindwheels (van plastic) en veel kleinere wielen dan die je van een normale inline skate gewend bent.

Historie[bewerken]

In 1849 vond Louis Legrange de inlineskates uit, ontworpen voor ijshockeyspelers zodat ze in de zomerperiode konden blijven trainen. Het inline skaten werd in 1995 voor het eerst onderdeel van de X-Games waarna het in 2005 weer geschrapt werd van de X-Games.

Externe links[bewerken]