Agnietenstraat (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Agnietenstraat
Centraal Museum met in het midden de Agnietenstraat
Geografische informatie
Locatie       Museumkwartier
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 8′ OL
Begin Nicolaaskerkhof
Eind Nieuwegracht
Lengte ca. 170 meter
Algemene informatie
Genoemd naar St.-Agnietenklooster
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen dick bruna huis en Centraal Museum
Overig monumentale panden
Detailkaart
Agnietenstraat (Binnenstad)
Agnietenstraat
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Agnietenstraat is een straat in het Museumkwartier in Utrecht.

De straat begint in het westen op de hoek van de Nicolaasstraat en Nicolaasdwarsstraat, loopt naast het Nicolaaskerkhof, waaraan de Nicolaïkerk staat, en eindigt in het oosten bij de Servaasbrug over de Nieuwegracht bij de Stadsbuitengracht en het Zocherpark. Zijstraat van de Agnietenstraat is de Lange Nieuwstraat.

In 1420 werd hier het Sint-Agnietenklooster gevestigd dat minstens twee eeuwen bleef bestaan. Later werd het gebouw gebruikt als fabriek en vanaf 1764 diende het klooster als Ambachtskinderhuis voor driehonderd wezen en vondelingen. Later werd een deel en nog later het gehele klooster in gebruik genomen als kazerne. Sinds 1920 is het Centraal Museum in het gebouw gevestigd.

Als gevolg van de reformatie kreeg het terrein van het klooster een andere bestemming. In 1650 werden de Beyerskameren uitgebreid naar de Agnietenstraat. In 1651 werden de Kameren Maria van Pallaes gebouwd en een jaar later de Gronsveltkameren, waardoor een straat ontstond die aansloot op de Nieuwegracht. In 1756 moesten de Gronsveltkameren plaatsmaken voor de Fundatie van Renswoude.

In de volksmond was de Agnietenstraat synoniem met het dolhuis van Willem Arntsz dat hier gevestigd was. Later zetten het Willem Arntsz Huis en Altrecht de geestelijke gezondheidszorg op deze locatie voort, met ingang en nieuwbouw aan de Lange Nieuwstraat.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]