Agostino Vallini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Agostino Kardinaal Vallini
Agostino Cardinal Vallini.JPG
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt vicaris-generaal van het bisdom Rome,
aartspriester van de Basilica Maior Sint-Jan van Lateranen,
grootkanselier van de Lateraanse Universiteit
Titeldiakonie 2006-2009: San Pier Damiani ai Monti di San Paolo
Titelkerk 2009-heden: San Pier Damiani ai Monti di San Paolo (pro hac vice)
Creatie
Gecreëerd door Benedictus XVI
Consistorie 24 maart 2006
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Agostino Vallini (Poli, 17 april 1940) is een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk.

Vallini werd geboren in de provincie Lazio, maar groeide op in Napels, waar hij het aartsbisschoppelijk seminarie bezocht. Aan de Theologische Faculteit van Zuid Italië (Campus Tomasso d'Aquino), haalde hij een graad in de theologie. Aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit promoveerde hij tot doctor utriusque iuris, met een dissertatie over de nieuwe Codex Iuris Canonici.

Vallini werd op 19 juli 1964 tot priester gewijd. Hij ging vervolgens canoniek recht doceren aan de Faculteit van Zuid Italië, waar hij bovendien decaan werd van zijn voormalige campus. Hij werd rector van het aartsbisschoppelijk grootseminarie van Napels, en adviseur van de Katholieke Actie in zijn regio.

Op 23 maart 1989 benoemde paus Johannes Paulus II Vallini tot bisschop-coadjutor van Napels. In 1999 volgde zijn benoeming tot diocesaan bisschop van het suburbicair bisdom Albano. In 2004 werd hij prefect van de Hoogste Rechtbank van de Apostolische Signatuur. Na het overlijden van Johannes Paulus II, in 2005, legde Vallini net als alle andere prefecten van de Curie, zijn functie neer, maar hij werd door paus Benedictus XVI opnieuw benoemd. Hij zou de Apostolische Signatuur blijven leiden tot 2007.

Tijdens het consistorie van 24 maart 2006 werd Vallini verheven tot kardinaal met de rang van kardinaal-diaken. Hij kreeg de San Pier Damiani ai Monti di San Paolo als titeldiakonie. In juni 2007 werd Vallini - als opvolger van Camillo Ruini benoemd tot kardinaal-vicaris voor het bisdom Rome, tot aartspriester van de Sint-Jan van Lateranen en tot grootkanselier van de Lateraanse Universiteit. Als prefect van de Apostolische Signatuur werd hij opgevolgd door de Amerikaan Raymond Leo Burke.

Op 24 februari 2009 werd Vallini kardinaal-priester. Zijn titeldiakonie werd pro hac vice zijn titelkerk.