Agro-ecologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: volgens de-wiki en en-wiki is het begrip niet afgebakend en heeft in europa uiteenlopende betekenissen. Volgens de de-wiki bestaat het pas sinds 1928. Relatie met alternative/bio/organische/conventionele landbouw is onduidelijk uitgewerkt.
Dit sjabloon is geplaatst op 14 januari 2018.
Vraagteken

Agro-ecologie is een concept om landbouwtechnieken en wetenschappen te gebruiken voor betere landbouw, meer biodiversiteit en als aanpak tegen klimaatopwarming en honger.

Bij de technieken en wetenschappen is ook het sociaal aspect belangrijk omdat deze verbeteringen in functie staan van milieu en noord-zuidproblematiek en honger.[1]

Definitie[bewerken]

In een publicatie van de Vlaamse overheid (Departement Landbouw en Visserij)[2] wordt verwezen naar de aanvankelijke definitie van agro-ecologie als "de toepassing van ecologische principes op de landbouw". Vervolgens wordt gewezen op de verbreding tot "het hele voedselsysteem waarbij de productie van voedsel gekoppeld wordt aan de voedselketen en de consumenten".
In een agro-ecologisch object(bijvoorbeeld een onderneming) wordt geanalyseerd hoe duurzaam de inputs voor het object zijn, en wordt gestreefd het aantal externe inputs te beperken tot het strikt noodzakelijke. Tevens wordt toegezien dat de output ook zo duurzaam mogelijk bij de afnemer geraakt, en, een aantal outputs zullen terug dienen als input (kringloop principe). Zo zal bv een agro-ecologisch tuinbouwbedrijf waar mogelijk zorgen voor eigen zaadproductie, en zullen eventuele oogstoverschotten binnen het eigen systeem worden gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerst werd de link tussen landbouw en ecologie gemaakt in 1911 door F.H. King met de publicatie van "Farmers of Forty Centuries".[3]

Later in 1970 waarschuwde de Club van Rome als voor de gevolgen van de vrije markt economie op de landbouw. Onder andere: schaalvergroting, bestrijdingsmiddelen ter opbrengstvergroting, zware bemesting, prijsschommelingen, verschuiving en afname van producten uit het zuiden tegen lage prijzen, ontbossing.

Onder invloed van enkele gerenommeerde wetenschappers werd dit nieuw onderzoeksdomein vorm gegeven door er specifiek wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Onder andere door Olivier De Schutter[4] en Erik Mathijs. Dit resulteerde ook in een aparte opleiding "European Master of Science Agroecology".[5]

In 2009 werd duurzame landbouw ook gepromoot door het International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development (IAASTD).

Op 9 november 2011 werd te Brussel een studiedag georganiseerd door Oikos in samenwerking met de groene fractie van het Europees Parlement.[6] Deze behandelde de mogelijkheden van de agro-ecologie in aanwezigheid van boeren, studenten, academici, beleidsmakers en ngo's.

Voorbeelden[bewerken]

  • Eenden en vissen staan in voor onkruid- en insectenbestrijding in rijstvelden. Onkruid en insecten vormen een belangrijke bron van eiwitten in hun voeding.
  • Gebruik van lieveheersbeestjes voor de bestrijding van bladluizen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]