Ahaetulla fronticincta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ahaetulla fronticincta
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Ahaetulla fronticincta 1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Gladde slangen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Ahaetulla
Soort
Ahaetulla fronticincta
Schneider, 1801
Afbeeldingen Ahaetulla fronticincta op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ahaetulla fronticincta op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ahaetulla fronticincta is een slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Gottlob Schneider in 1801. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Dryophis fronticinctus gebruikt.[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Ahaetulla fronticincta heeft net als zijn geslachtsgenoten een groene tot bruine kleur en een zeer langwerpig en smal lichaam waarvan een relatief lang deel bestaat uit de staart. De buikzijde is lichter tot wit van kleur. De kop is pijl-vormig en eindigt spits, boven het oog zit een duidelijke rand naar het neusgat die geel van kleur is. De schubben zijn relatief groot en glad, de slang imiteert de uitschieters van de klimplanten waartussen hij leeft, en is er moeilijk van te onderscheiden.

Leefwijze[bewerken]

De slang is overdag actief, en klimt in planten die boven het water hangen. Ahaetulla fronticincta is een bijzondere soort; het is een boombewoner die dankzij de aangepaste kop en ogen beschikt over binoculair zicht. Hierdoor worden relatief snelle prooien gegrepen als kleine zoogdieren, kikkers en hagedissen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Ahaetulla fronticincta komt voor in delen van zuidelijk Azië en leeft in noordoostelijk India en Myanmar, het voormalige Birma. De habitat bestaat uit dichte oerwouden.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]