Ahmadiyya (geloofsgemeenschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allah1.png

Islam

Geloof
Eenheid van God · Profeten
Gezonden geschriften
Engelen · Dag des Oordeels
Praktiseren
Getuigenis · Gebed · Vasten
Liefdadigheid · Pelgrimstocht
Stromingen
Soennisme · Sjiisme · Alevitisme
Alawietisme · Ahmadiyya
Druzisme · Ibadisme · Soefisme
· Koranisme
Teksten en wetten

Koran · Soenna · Hadith
Fiqh · Sharia · Kalam

Feestdagen

Asjoera · Suikerfeest
Offerfeest · Ramadan
Laylat al-Qadr · Laylat al-Miraadj
Nieuwjaar · Mawlid an-Nabi

Cultuur en samenleving
Architectuur · Kunst
Moskeeën · Studies
portaal  Portaalicoon  Islam

Ahmadiyya of Ahmadi-moslims ook wel Qadiani zijn volgelingen van Mirza Ghulam Ahmad. De ahmadiyya bestaan uit twee groepen, de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap en de Lahore Ahmadiyya Beweging. De ahmadiyya zijn voornamelijk te vinden in Pakistan, India, Bangladesh, Indonesië en West-Afrika waar ze een kleine minderheid vormen. Door de meeste moslims worden de ahmadiyya niet als moslims beschouwd.

Vlag van de ahmadiyya

Volgens een verklaring van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, zijn er wereldwijd 10 miljoen Ahmadi-moslims.[1][2][3] [4] [5]

Mirza Ghulam Ahmad is volgens de Ahmadi-moslims een hervormer van de islam. Hij zou de islam in zijn tijd nieuw leven ingeblazen hebben door mensen in zijn omgeving het zogenaamde ware pad van de islam te laten volgen.

In 1889 legde Ahmad de grondvesten van zijn beweging, die later de naam Ahmadiyya Moslim Jamaat kreeg. Na zijn overlijden in 1908 werd de geestelijke leiding van zijn volgelingen overgenomen door een gekozen opvolger of kalief. Na de verkiezing van de tweede kalief in 1914 splitste de beweging zich in bovengenoemde groepen.

Aan het einde van negentiende eeuw claimde Mirza Ghulam Ahmad uit de stad Qadian de Mujaddid te zijn, de beloofde verlosser of mahdi. Hij claimde de profetie van de terugkeer van Isa te hebben vervuld. Hij en zijn volgelingen geloven dat zijn komst was voorspeld door Mohammed.

De leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap geloven dat Mirza Ghulam Ahmad een profeet is, die in de voetsporen van de profeet Mohammed de wet van de Heilige Koran opnieuw heeft uitgelegd. De leden van de Lahore Ahmadiyya Beweging geloven dat Mirza Ghulam Ahmad geen profeet was, en dat Mohammed de laatste profeet was. De belangrijkste verschillen met de andere moslims zijn:

  • Andere moslim-gemeenschappen kennen geen Naskh (intrekking of vervanging van elkaar tegensprekende passages in de Koran).
  • Jezus werd gekruisigd, herstelde van een coma en reisde daarna naar Kasjmir op zoek naar de verloren stammen van Israël.
  • Jihad met het zwaard mag alleen gebruikt worden bij zware religieuze vervolgingen, niet als excuus voor politici om invasies goed te praten.
  • De Mahdi en Messias zijn één persoon, Ahmad zelf was degene die zou komen om het volk te redden en op het rechte pad te leiden.
Moskee in Berlijn-Wilmersdorf

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste moskee in Duitsland is de Berlin Moskee, geopend in 1925 te Berlin-Wilmersdorf. In Duitsland zijn er zo'n 30.000 volgelingen.

België en Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste moskee in Nederland, de Mobarak Moskee, is geopend in 1955 te Den Haag. Op 11 december 2017 heeft de Ahmadiyya gemeenschap een koopovereenkomst getekend voor een kavel in Cascadepark Oost in Almere Poort. De moskee krijgt ongeveer een omvang van 275 m2 en biedt ruimte aan maximaal 100 bidplaatsen. De moskee krijgt een minaret, maar er wordt geen oproep tot gebed gedaan. In Nederland zijn er zo'n 1500 volgelingen van deze tak van de islam, de meesten zijn Pakistaans en Hindoestaans-Surinaams.

In België zijn er zo'n 2000 volgelingen. De meeste Ahmadi-moslims in België zijn Pakistaanse politieke vluchtelingen. De gemeenschap heeft centra in Antwerpen, Hasselt en Sint-Ulriks-Kapelle.

Suriname[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 2012 zijn er 14.161 volgelingen, hetgeen gelijk staat aan 2,6% van de Surinaamse bevolking.[6] In 1980 leefden er nog 22.006 volgelingen, hetgeen een afname van 7.845 volgelingen (-35,6%) in ruim dertig jaar tijd betekent.[7] De meeste Ahmadi-moslims in Suriname zijn Surinaamse Javanen (7.862 personen), Hindoestanen (4.961 personen) of van gemengde afkomst (1.104 personen). Van alle moslims in Suriname is 28% soennitisch, 19% ahmadiya en 53% behoort niet tot een islamitische stroming.

Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

Het continent Afrika heeft waarschijnlijk de grootste Ahmadiyya gemeenschap in de wereld. Vooral in Nigeria (2,84 miljoen), Tanzania (2,54 miljoen), Niger (970 duizend), Ghana (635 duizend), Democratische Republiek Congo (540 duizend), Sierra Leone (500 duizend), Kameroen (430 duizend), Mali (260 duizend), Tsjaad (220 duizend), Kenia (198 duizend), Oeganda (192 duizend) en Senegal (116 duizend) wonen grote aantallen Ahmadi's.

Bekende Ahmadi's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]