Ahmed Zewail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ahmed H. Zewail)
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Ahmed Hassan Zewail
26 februari 1946 – heden
Ahmed Zewail (links)
Ahmed Zewail (links)
Geboorteland Egypte
Geboorteplaats Damanhur
Nationaliteit Amerikaans
Nobelprijs Scheikunde
Jaar 1999
Reden Voor zijn studie naar de overgangstoestanden van chemische reacties met behulp van femtoseconde spectroscopie.
Voorganger(s) John Pople
Walter Kohn
Opvolger(s) Alan Heeger
Alan MacDiarmid
Hideki Shirakawa

Ahmed Hassan Zewail (Arabisch: أحمد حسن زويل) (Damanhur, 26 februari 1946) is een Egyptisch-Amerikaans scheikundige en Nobelprijswinnaar. Hij won in 1999 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn studie naar de overgangstoestanden van chemische reacties met behulp van femtoseconde spectroscopie.

Biografie[bewerken]

Opleiding[bewerken]

Ahmed Zewail groeide op in Disuq. Hij behaalde een Bachelor en een MS aan de Universiteit van Alexandrië. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Staten, alwaar hij zijn Ph.D. haalde aan de Universiteit van Pennsylvania.

Academische carrière[bewerken]

Na een tijdje post-doctoriaal onderzoek te hebben gedaan aan de Universiteit van Californië, Berkeley, kreeg Zewail in1976 een faculteitopdracht bij Caltech. Hier is hij sindsdien blijven werken. In 1982 kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. In 1990 werd hij de eerste Linus Pauling Chair in Chemical Physics.

Onderzoek en prijzen[bewerken]

Zewails voornaamste werk was dat als pionier van femtochemie – de studie van chemische reacties in femtosecondes. Dit werk leverde hem uiteindelijk de Nobelprijs op. Daarmee werd Zewail de derde Egyptische winnaar van de Nobelprijs.

Andere internationale prijzen die Zewail heeft gewonnen zijn de Wolfprijs in Scheikunde (1993), aan hem gegeven door de staat van Israël, en de Robert A. Welch Award (1997). In 1999 ontving hij de Grand Collar of the Nile, de hoogste onderscheiding in Egypte.

De Universiteit van Cambridge onderscheidde Zewail in 2006 met een eredoctoraat in scheikunde. In mei 2008 kreeg Zewail een Ere-Ph.D. van de Complutense Universiteit van Madrid.

Zewail is getrouwd en heeft vier kinderen.

Publicaties[bewerken]

Ahmed Zewail was een van de originele drie redacteuren van de Encyclopedia of Analytical Chemistry.

Externe link[bewerken]