Ai Qing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ai Qing
Ai Qing
1929
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 艾青
Traditioneel 艾青
Pinyin Ài Qīng
Jyutping (Standaardkantonees) ngaai6 cing1

Ai Qing was een beroemde Chinese schrijver en moderne dichter. Zijn oorspronkelijke familienaam was Jiang. Hij werd geboren op 27 maart 1910 als Jiang Zhenghan (蒋正涵) in het dorp Fantianjiangcun, Fucun, Jindong, Jinhua, Zhejiang (浙江省金华市金东区傅村镇畈田蒋村). Zijn geboorteplaats is tevens zijn jiaxiang.

In 1928 ging hij naar de Hangzhou Xihu Art school. Een jaar later ging hij voor drie jaar naar Frankrijk als uitwisselingsstudent.

Tijdens de Chinees-Japanse oorlog verhuisde hij meerdere malen en in 1944 werd hij lid van de Chinese Communistische Partij.

In 1958 werd hij door de communisten als rechts bestempeld en hij kwam in een heropvoedingskamp in Heilongjiang en een jaar later in Shihezi. In 1979 werd hij gerehabiliteerd. Hij overleed op 5 mei 1996 in Beijing

Pseudoniem[bewerken]

In 1933 werd hij gevangen en gemarteld door de Kuomintang, vanwege zijn boek DaAn River—My Wet-nurse. De toenmalige Kuomintangleider heette Jiang Jieshi. Ze deelden dus beiden dezelfde familienaam. Uit bitterheid schreef hij zijn familienaam door het radicaal en vervolgens een X eronder te zetten. Het werd 艾 (Ai) en hij droeg het als familienaam voor de rest van zijn leven. Zijn nageslacht heeft ook deze nieuwe familienaam gekregen.

Familie[bewerken]

Ai Qing is drie getrouwd geweest en had vier zonen een twee dochters. Hij was de vader van de beroemde kunstenaar Ai Weiwei.