Aino Ackté

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Aino Ackté

Aino Ackté, oorspronkelijke achternaam Achte (Helsinki, 23 juli 1876Vihti, 8 augustus 1944) was een Fins sopraan. Zij was de eerste persoon uit de Finse operawereld die internationale bekendheid vergaarde.

Zij kwam uit een muzikaal milieu: haar moeder was mezzosopraan, haar vader componist-dirigent. In haar jonge jaren studeerde Ackté onder leiding van haar moeder, in 1894 ging zij studeren aan het conservatorium van Parijs. In 1897 debuteerde zij in de Nationale opera van Parijs. Haar optreden in Faust was dermate succesvol, dat zij voor zes jaar kon bijtekenen.

Daarna was zij verbonden aan de Metropolitan Opera in New York, waar zij niet kon aarden, en het Royal Opera House in Londen. In 1913 was haar internationale carrière ten einde en keerde zij terug naar Finland.

In 1911 richtte Ackté met een aantal andere mensen de Kotimainen Ooppera op, een voorloper van de Finse Nationale Opera waarvan zij in 1938 en 1939 directeur was.

In 1912 organiseerde zij een internationaal 'Savonlinna Opera Festival'; nieuwe edities volgden in 1913, 1914, 1916 en 1930, het jaar waarin zij voor het laatst optrad. Het begin van het internationaal bekende Savonlinna Opera Festival wordt meestal gedateerd op 1967, toen er na lange tijd weer een festival was, maar duidelijk is dat Ackté veel voorbereidend werk heeft gedaan.

In Savonlinna en in Helsinki zijn straten naar haar vernoemd.