Air Miles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Air Miles is een loyaliteitsprogramma. Air Miles vindt haar oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en is in meerdere landen actief. Met name in Canada en Nederland zijn ze erg populair; meer dan de helft van alle huishoudens spaart daar Air Miles.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse Air Miles-organisatie valt onder Loyalty Management Netherlands B.V., opgericht in 1994. Er zijn drie aandeelhouders: Shell, Ahold Delhaize en Praxis.[1] Diverse van oorsprong Nederlandse bedrijven werken eraan mee. Spaarpunten genaamd "Air Miles" hebben een variërende inwisselwaarde. In Nederland spaar je voor onder andere producten, reizen en dagattracties.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Air Miles werden in Nederland in 1994 geïntroduceerd. In de beginjaren, 1994-1998, werd er veel gespaard. De nadruk ligt sindsdien niet alleen op sparen maar ook op inwisselen. Een aantal van de oorspronkelijk deelnemende bedrijven heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een nieuwe lichting deelnemers. Het aantal spaarders in het programma groeit nog steeds. Anno 2019 telt Nederland meer dan 4 miljoen actieve Air Miles spaarders.

Sparen[bewerken | brontekst bewerken]

Air Miles kunnen in Nederland worden gespaard bij diverse bedrijven. Bij aankoop toont de klant zijn Air Miles kaart of digitale Air Miles kaart in de app. Het deelnemende bedrijf bepaalt hoeveel Air Miles de spaarder ontvangt en geeft het aantal gespaarde Air Miles periodiek door aan de Air Miles-organisatie. Momenteel[(sinds) wanneer?] bestaan de partners uit Albert Heijn, Shell, Praxis, Etos, Essent en Mastercard. Je kunt ook Extra Air Miles ontvangen, deze worden verstrekt als bonus.

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

  • Albert Heijn geeft één Air Mile bij besteding van elke 2,50 euro. Etos en Praxis geven één Air Mile bij besteding van elke twee euro.
  • Tankstations van Shell geven één Air Mile voor elke liter brandstof die je tankt en op Shell V-Power twee Air Miles per liter. En bij elke 2 euro die je uitgeeft in de Shellshop ontvang je één Air Mile.
  • Essent heeft het klantprogramma Thuisvoordeel, waarbij klanten die meedoen Air Miles kunnen sparen. Hoeveel dat er minimaal zijn op jaarbasis, hangt af van het aantal jaar dat men klant is.
  • Bij Mastercard ontvang je bij elke betaling in het buitenland van 5 euro één Air Mile.

Saldo en transacties[bewerken | brontekst bewerken]

Via het 'Mijn Air Miles' account op airmiles.nl kunnen spaarders onder andere hun saldo en recente transacties inzien. Ook is het hier mogelijk om persoonlijke gegevens te wijzigen, Air Miles over te boeken naar andere spaarders of naar een goed doel. Het saldo wordt ook vermeld in de nieuwsbrief en de app (voor iOS en Android).

Elke spaarder heeft een eigen Air Miles kaart, maar het is ook mogelijk om samen te sparen. Hierbij koppel je de Air Miles kaarten aan elkaar en spaar je een gezamenlijk saldo.

Inwisselen[bewerken | brontekst bewerken]

Waar Air Miles oorspronkelijk was bedoeld voor het bijeensparen van een vliegreis, is het nu meer voor geschenken en diensten. Bijvoorbeeld tickets voor evenementen, een bioscoopkaart, een verblijf in een bungalowpark, toegangsbewijzen voor attractieparken of dierenparken en diverse artikelen uit de Air Miles Shop. Ook bij de spaarpartners Albert Heijn en Etos kunnen Air Miles ingewisseld worden voor actiekorting op bepaalde producten. Bij Shell en Praxis is het zelfs altijd mogelijk met Air Miles korting te tanken of aankopen te doen. Een actueel overzicht van de inwisselmogelijkheden staat op de Air Miles website. Gespaarde Air Miles moeten binnen 5 jaar ingewisseld worden, daarna komen ze te vervallen.

Sparen en inwisselen voor een goed doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het is ook mogelijk Air Miles te sparen voor een goed doel. Stichting AAP, Nationaal Fonds Kinderhulp, War Child en Justdiggit worden ondersteund door Air Miles. Spaarders kunnen al hun gespaarde Air Miles direct aan een goed doel geven of ervoor kiezen een zelfgekozen aantal Air Miles te schenken.

Alternatieven[bewerken | brontekst bewerken]

In navolging van Air Miles zijn door concurrenten andere klantenkaarten ontwikkeld: Freebees (BP, Sixt en Weekendcompany.nl) en Power Points (Total).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]