Airborne Wandeltocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Airborne Wandeltocht
AirborneWandeltocht.jpg
Algemene informatie
Organisatie Politie Sport Vereniging Renkum
Plaats Oosterbeek
Lengte 10, 15, 25 en 40 km
Duur één dag
Frequentie jaarlijks
Bijzonderheden Herdenkingstocht Slag om Arnhem
Portaal  Portaalicoon   Sport

Beluister

(info)

De Airborne Wandeltocht is een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem (september 1944) en vindt jaarlijks op de eerste zaterdag van september plaats in Oosterbeek en omgeving. Het is een van de grootste internationale wandelevenementen. De wandeltocht wordt georganiseerd door de Politie Sport Vereniging 'Renkum'.

Achtergrond[bewerken]

De eerste editie van de tocht vond plaats op 6 september 1947, toen onder de naam Airborne-mars.[1] Politie Sport Vereniging ‘Renkum’ wilde hiermee de meer dan 1.700 Britse en Poolse soldaten eren die tijdens de Slag om Arnhem (september 1944) sneuvelden en veelal begraven liggen op de Airborne Begraafplaats. Er deden zo'n 2.000 wandelaars mee, waarvan 18 politiekorpsen.[1] De naam van de mars werd later veranderd in 'Airborne Wandeltocht'; dit met toestemming van Roy Urquhart, commandant van de 1e Luchtlandingsdivisie. Vanaf de derde tocht mocht de organisatie het Pegasus-embleem gebruiken op de medailles die deelnemers uitgereikt kregen.[2]

Wandeltocht[bewerken]

Aanvankelijk was de netto-opbrengst bestemd voor invalide veteranen uit de Slag om Arnhem en voor nabestaanden van omgekomen soldaten die hierdoor de Airborneherdenkingen in Arnhem en omgeving kunnen bezoeken. Sinds 2011 zijn er daarnaast ook andere doelen, die niettemin wel moeten passen bij bepaalde beleidslijnen.

Er zijn vier afstanden gelopen worden: 10, 15, 25 en 40 kilometer (40 km voor individuele wandelaars). Het beginpunt is sportpark Hartenstein, achter het Airborne Museum.

In 2016 werd de Airborne Wandeltocht voor de zeventigste maal gehouden en liep er een recordaantal van 36.191 wandelaars mee, afkomstig uit meer dan twintig landen.[3]

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]