Airborneplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Airborneplein
Het Airborne plein met het Airborne-momument
Het Airborne plein met het Airborne-momument
Geografische informatie
Locatie       Arnhem
Stadsdeel Centrum
Postcode 6811
Algemene informatie
Aangelegd in 1945

Het Airborneplein is een plein in het centrum van Arnhem dat na de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd. Het Airborne Monument op het plein is het belangrijkste monument voor de herdenking van de Slag om Arnhem. Tijdens de jaarlijkse herdenking bij het monument met een internationaal karakter worden alle geallieerden herdacht, die gesneuveld zijn bij hun pogingen om de brug over de Rijn (de John Frostbrug) te veroveren en te behouden in de periode 17-26 september 1944.

Het plein ligt lager dan de omringende verkeerswegen die later aangelegd werden, en wordt daarom ook wel de Berenkuil genoemd. Er is een rotonde voor (brom)fietsers op het oude niveau, lage niveau, op een hoger niveau zijn nu drukke verkeerswegen. Rondom de fietsersrotonde bevindt zich een rotonde voor het wegverkeer. Het plein wordt omringd door een bakstenen muur.

Geschiedenis[bewerken]

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd aan de voet van de John Frostbrug het Airborneplein aangelegd. Op 17 september 1945 vond hier de eerste herdenking plaats van de Slag om Arnhem, en werd er een monument onthuld door de commissaris van de Koningin, Mr. Schelto baron van Heemstra. Naast het monument hangen twee reliëfs aan de muur, één van het airbornesymbool Pegasus en één met de tekst "Battle of Arnhem 44, Bridge to the future 94". De leuningen van het plein is herschilderd in een bordeauxrode kleur, de achtergrondkleur van het wapenschild of embleem van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie. Deze divisie landde bij Arnhem in 1944 met als doel de brug in te nemen.


Externe link[bewerken]

Gallery[bewerken]