Airborneplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Airborneplein
Het Airborneplein met het Airborne-monument
Geografische informatie
Locatie       Arnhem
Stadsdeel Centrum
Postcode 6811
Algemene informatie
Aangelegd in 1945

Het Airborneplein is een plein in het centrum van Arnhem dat na de Tweede Wereldoorlog werd aangelegd. In het midden bevindt zich het Airborne Monument dat het belangrijkste monument bij de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem is.

Het plein bestaat uit twee niveaus. Het monument staat in het lage deel wat wordt omringd door een bakstenen muur. Dit deel wordt ook wel de Berenkuil genoemd. Rond het monument ligt een rotonde voor (brom)fietsers.

Op het hoge deel ligt een drukke rotonde voor het wegverkeer. Dit deel is later aangelegd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd aan de voet van de John Frostbrug het Airborneplein aangelegd. Op 17 september 1945 vond hier de eerste herdenking plaats van de Slag om Arnhem, en werd er een monument onthuld door de commissaris van de Koningin, Mr. Schelto baron van Heemstra. Aan het plein hangen twee reliëfs aan de muur, een van het airbornesymbool Pegasus en één met de tekst "Battle of Arnhem 44, Bridge to the future 94". De leuningen van het plein zijn herschilderd in een bordeauxrode kleur, de achtergrondkleur van het wapenschild of embleem van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie. Deze divisie landde bij Arnhem in 1944 met als doel de brug in te nemen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Galerie[bewerken | brontekst bewerken]