Airfryer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Airfryer geopend
Verwarmingselement in een airfryer

Een airfryer of heteluchtfriteuse is een keukenapparaat dat voedsel bereidt door hete lucht te laten circuleren met behulp van het convectiemechanisme. Een ventilator laat hete lucht op hoge snelheid rond het voedsel circuleren en gaart het voedsel, waardoor een knapperige laag ontstaat, als gevolg van de Maillardreactie. Het is een alternatief voor de friteuse. Voedsel kan hiermee gegrild, gebakken, gebraden, gepoft of gefrituurd worden. Het is een populair artikel dat wereldwijd verkocht wordt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke patent voor de heteluchtfriteuse (Air fryer)[1] werd in 2005 ingediend door het Amerikaanse bedrijf TurboChef Technologies inc. en was gericht op gebruik in de horeca.

Sinds 2005 heeft Philips geprobeerd een friteuse te ontwikkelen die het frituurproces gezonder maakt. Men had de technologie, maar moeite om die om te zetten in een consumentenproduct dat consistent was met het Philips-credo van 'gevoel en eenvoud'. Het product dat aanvankelijk werd ontwikkeld was te complex en te duur. In samenwerking met Fred van der Weij, de uitvinder van de technologie van de heteluchtfriteuse, lukte het Philips het product gereed te maken voor de consumentenmarkt.

In 2010 introduceerde Philips het apparaat onder de naam Airfryer als een nieuw keukenapparaat op de Internationale Funkausstellung (IFA), een belangrijke beurs voor consumentenelektronica in Berlijn. Het is ontwikkeld met behulp van de gepatenteerde Rapid Air-technologie.[2] De productnaam airfryer wordt anno 2020 algemeen gebruikt om een heteluchtfriteuse aan te duiden.

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Traditionele frituurmethoden wekken de Maillardreactie op door voedsel volledig onder te dompelen in hete olie. De heteluchtfriteuse werkt door het gewenste voedsel van een dun laagje olie te voorzien, terwijl circulerende lucht wordt verwarmd tot 200 °C om warmte toe te voeren en de reactie te starten. Door dit te doen, kan het apparaat voedsel verhitten, terwijl het 70% tot 80% minder olie gebruikt dan met een traditionele frituurpan.

De meeste airfyers hebben temperatuur- en timer-instellingen die een preciezere bereiding mogelijk maken. Het voedsel wordt bereid in een bakmandje dat boven een lekbakje hangt. Het mandje en de inhoud ervan moeten periodiek worden geschud om een gelijkmatige oliedekking te garanderen. Sommige modellen doen dit in een ronde schaal die met een roerblad is uitgerust, waarin het voedsel enige keren mechanisch wordt omschept tijdens het bakproces, terwijl bij andere dit door gebruiker moet worden uitgevoerd. Eventuele toevoeging van wat olie aan het te bakken product, zal uitdroging daarvan voorkomen en het bruin bakken bevorderen.[3]

Over het algemeen is men het erover eens dat de smaak en de consistentie van voedingsmiddelen die worden bereid met traditionele gefrituurde en door middel van hetelucht gebakken technieken niet identiek zijn.

Convectie-ovens en airfryers zijn vergelijkbaar in de manier waarop ze voedsel verhitten, maar airfryers zijn over het algemeen kleiner dan convectie-ovens en geven minder warmte af. Vergelijkbare resultaten kunnen worden behaald door speciale airfryerbakken te gebruiken en deze in een convectie-oven te plaatsen.

Sommige airfryers zijn uitgerust met accessoires, zoals pizzaplaten, spiesen en taartvormen.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Airfryers bieden een alternatief voor frituren in olie. De circulerende hete lucht heeft vele toepassingen in de keuken, zoals de bereiding van:

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • het grote formaat
  • rook en stank bij gebruik van te veel olie of vet
  • het produceren van stoom bij bereiding van vochtrijk voedsel, zoals bloemkool
  • lastig schoon te maken
  • kan veel geluid produceren
  • een complete maaltijd in een keer bereiden kan niet
  • snacks en patates frites smaken anders dan uit een friteuse, terwijl kroketten geen bruine korst krijgen
  • het niet geschikt zijn om alles waar beslag omheen zit te bakken, zoals: oliebollen, beignets, tempura, lekkerbekjes of kibbeling
  • hoog elektriciteitsverbruik.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]