Airliners.net

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Airliners.net
Type Site voor luchtvaartenthousiastelingen
Taal Engels
Registratie 1997 - 2007 Vlag van Zweden Zweden
2007 - nu Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Eigenaar Demand Media
Auteur(s) Johan Lundgren, Henrik Söderberg e.a.
Opgericht 1994 als Pictures of modern Airliners
Sinds 23 mei 1997 als Airliners.net
Status Actief
Link http://www.airliners.net/
Portaal:  Media

Airliners.net (A.net) is een zeer grote luchtvaartgerelateerde website. De site werd in 1994 opgericht als Pictures of modern Airliners, in 1997 werd de naam gewijzigd in het huidige Airliners.net. De site is de grootste site op het gebied van luchtvaartfotografie. Hij bevat een grote bibliotheek met meer dan een miljoen foto's van vliegtuigen en luchthavens. Een strenge selectiecommissie beoordeelt de foto's en bepaalt of ze aan de eisen voldoen om in de bibliotheek te mogen worden opgenomen. Vele foto's worden dagelijks toegevoegd, maar nog veel meer worden er afgewezen.[bron?]

Inhoud Airliners.net[bewerken]

Naast deze foto's beschikt de site ook over een forum waar in zeer veel luchtvaartgerelateerde informatie terug te vinden is. Bijzonder is dat dit forum al 18 jaar oud is en dus ook informatie bevat over onderwerpen die al niet meer actueel zijn. Op dit forum zijn niet alleen luchtvaarthobbyisten zoals vliegtuigspotters actief maar ook mensen die werken in de luchtvaartindustrie; dit waarborgt dat de aangeboden informatie van hoge kwaliteit is.[bron?]

Ook beschikt de site over een uitgebreide database met informatie over honderden vliegtuigtypen en een dagelijkse nieuwsbrief die naar vele duizenden leden van de site wordt verzonden. Deze informatie is gebaseerd op het boek The International Directory of Civil Aircraft van Gerard Frawly maar wordt regelmatig aangevuld om actueel te blijven. Ook verkoopt de site tickets voor honderden luchtvaartmaatschappijen wereldwijd; daarnaast kunnen via de site hotelovernachtingen worden geboek.

Zustersites[bewerken]

Airliners.net heeft ook zusterwebsites. Ten eerste is er MyAviation.net, een website voor vliegtuigfoto's die álle ingestuurde foto's ook accepteert. Dit in tegenstelling tot Airliners.net dat bekendstaat om zijn strenge selectiecriteria. Daarnaast is er ook FlightLevel350.com, een site met luchtvaartvideos in plaats van foto's. Ook beheert Airliners.net de websites Cardatabase.net en Modified Airliner Photos die respectievelijk foto's van auto's en bewerkte afbeeldingen van vliegtuigen in hun databases hebben.

Ledenactiviteiten[bewerken]

Airliners.net heeft een uitgebreid ledenbestand bestaande uit mensen van overal ter wereld uit alle rangen en standen zowel mannen als vrouwen. Zij organiseren regelmatig de zogenaamde A.net-meetings, bijeenkomsten waarbij zowel fotografen als leden van het forum samenkomen om bij te praten over de gezamenlijke hobby. De afgelopen jaren hebben grote meetings plaatsgevonden op de luchthavens van Amsterdam, Manchester, Barcelona, Madrid, Zürich en Toronto. Naast deze hoofdzakelijk luchtvaartgerelateerde meetings zijn er ook meetings op speciale locaties, bijvoorbeeld om van het landschap te genieten. En stiekem natuurlijk ook wel een beetje vanwege de speciale luchtvaartmaatschappijen waarmee gevlogen moet worden om op de bestemming te komen. Dit soort meetings zijn de laatste jaren bijvoorbeeld gehouden in Longyearbyen op Spitsbergen en in Reykjavik. De volgende zal plaatsvinden in Tsjernobyl.

Trivia[bewerken]

  • Op 28 januari 2009 stortte het vliegtuig van Paulo Emanuele neer. Hij overleefde het ongeluk niet. Paulo Emanuele werd General Manager van Airliners.net toen de site in 2007 door oprichter Johan Lundgren werd verkocht aan Demand Media.

Externe link[bewerken]