Aiseau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aiseau
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Aiseau
Aiseau (België)
Aiseau
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Henegouwen Henegouwen
Gemeente Aiseau-Presles
Fusie 1977
Coördinaten 50° 25′ NB, 4° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,80 km²
Inwoners
(1/1/2020)
3.273
(419 inw./km²)
Overig
Postcode 6250
Netnummer 071
NIS-code 52074(A)
Oude NIS-code 52002
Detailkaart
Aiseau (Henegouwen)
Aiseau
Portaal  Portaalicoon   België

Aiseau is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van Aiseau-Presles, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

Aiseau ligt 12 kilometer ten oosten van de stad Charleroi in de streek tussen Samber en Maas. Er is reeds vanouds industrie aanwezig, maar sinds de jaren 1960 ontwikkelde Aiseau zich vooral door lintbebouwing tot een woonplaats. In het noorden grenst Aiseau aan de Samber waar ook de gehucht Oignies en Ménonry liggen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er was reeds zeer vroeg bewoning te Aiseau. Getuige daarvan zijn verscheidene vondsten uit de Gallo-Romeinse periode.

In de middeleeuwen bestond de heerlijkheid Aiseau uit de dorpen Aiseau, Le Roux en Moignelée, samen met de priorij van Oignies een twistgebied tussen het hertogdom Brabant en het graafschap Namen. In 1357 werd het gebied erkend als grondgebied van het hertogdom Brabant.

De heerlijkheid was vervolgens eigendom van verscheidene families om ten slotte in 1566 definitief over te gaan in handen van de familie Gavre. Ten gunste van deze familie verhief Filips IV van Spanje in 1625 de heerlijkheid tot een markgraafschap. De Ferrariskaart uit de jaren 1770 toont het dorp Aiseau in een enclave van hertogdom Brabant binnen het prinsbisdom Luik.

Het gebied bleef in handen van de familie tot het eind van het ancien régime en de vorming van de gemeenten in 1795, toen het dorp Aiseau samen met Oignies een zelfstandige gemeente werd. Moignelée en Le Roux werden zelf ook zelfstandige gemeenten. In 1977 werd Aiseau met Pont-de-Loup, Presles en Roselies samengevoegd tot de nieuwe fusiegemeente Aiseau-Presles, waarvan Aiseau de hoofdkern werd.

Kerkelijk waren Aiseau en Oignies reeds zeer lang onafhankelijke parochies. Ook de andere dorpen uit de heerlijkheid vormden aparte parochies.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van beschermd erfgoed in Aiseau-Presles voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

Er was reeds zeer vroeg industrie aanwezig: in de 15e eeuw waren er reeds smederijen. In 1759 kwam de ijzerindustrie op gang door de bouw van een grote fabriek. De ijzeractiviteit te Aiseau bleef tot in 1907.

In 1728 werd de eerste steenkoolontginning gestart te Aiseau en in 1805 verdergezet met de mijn Aiseau-Oignies. De mijn zou sluiten in 1960.

De derde pijler was de glasindustrie. In 1837 werd in de priorij van Oignies de eerste Belgische glasblazerij opgericht. Ze zou er blijven tot in 1931.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de deelgemeente staat het spoorwegstation Aiseau aan spoorlijn 130 tussen Namen en Charleroi.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Opm:1831 t/m 1970=volkstellingen. 1976=inwoneraantal op 31 december

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Aiseau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.