Ajna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Zesde Chakra, voorgesteld met twee bloembladen en het derde oog van Shiva. De zaadlettergreep in het midden is Om.

Ajna (आज्ञा) is Sanskriet voor weten en is het zesde chakra volgens de tradities binnen het hindoeïsme en yoga, waarbinnen chakra's lichamelijke, emotionele en spirituele componenten bevatten. Het Ajna Chakra wordt ook wel het Derde Oog en Shiva's Oog genoemd.

Ajna bevindt zich in het midden van het voorhoofd, net boven het punt tussen de wenkbrauwen en staat voor oplettendheid en bewustzijn.

Spirituele betekenis[bewerken]

Lichamelijk[bewerken]

Het voorhoofdchakra zou de werking van alle endocriene klieren beïnvloeden, is vanuit die filosofie essentieel voor de gezondheid. Verstoring zouden zich op geestelijk niveau uiten, zoals angst, gevoel van zinloosheid en doelloosheid of concentratieproblemen. Is dit chakra vrijwel helemaal leeg, zou dat leiden tot zware geestesziekten of depressiviteit, terwijl een overactief chakra staat voor waanvoorstellingen en schizofrenie.

Emotioneel[bewerken]

Als de levensenergie zich in het zesde chakra verzamelt en blokkades worden opgeheven, zou het mogelijk zijn om een hoger bewustzijn te bereiken. Een belangrijk symbool voor het zesde chakra is Shakti Hakini, een androgyne godheid, die zowel het mannelijke als vrouwelijk aspect vertegenwoordigt, waardoor de dualiteit wordt overstegen. Het Ajna-chakra staat voor de verzorging de verbinding met de geestelijke wereld en de opening van de poorten naar intuïtieve kennis. Het verwijst naar een werkelijkheid die tevoorschijn komt zodra het dualistisch waarnemen van de wereld overstegen wordt en de gedachten tot rust komen.

Symbolisch[bewerken]

Ajna wordt geassocieerd met de volgende symbolen:

Alternatieve namen[bewerken]

  • Tantra's: Ajita-Patra, Ajna, Ajna-Pura, Ajna-Puri, Ajnamhuja, Ajnapankaja, Bhru-Madhya, Bhru-Madhya-Chakra, Bhru-Madhyaga-Padma, Bhru-Mandala, Bhru-Mula, Bhru-Saroruha, Dwidala, Dwidala-Kamala, Dwidalambuja, Dwipatra, Jnana-Padma, Netra-Padma, Netra-Patra, Shiva-Padma, Triweni-Kamala
  • Veda's (latere Upanishads): Ajna, Baindawa-Sthana, Bhru Chakra, Bhruyugamadhyabila, Dwidala
  • Purana's: Ajna, Dwidala, Trirasna
Portal.svg Portaal Yoga